Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Visverkopers liegen over haring'

15-03-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
195x90_haring_01.jpg
Bij dieronvriendelijk denken we aan varkens in te kleine hokken en kippen die nooit buiten komen, maar niet echt aan vis. Dat moet veranderen vindt Wakker Dier. De actiegroep ging met een verborgen camera langs viswinkels. Zij ondervroegen 53 vishandelaren naar het welzijn van de op zee gevangen vis. Op de vraag "hebben vissen pijn?" gaven ze zeer uiteenlopende antwoorden. Vis heeft geen zenuwstelsel dus dat voelt niks.
 
Het is niet dat ze spartelen aan boord of dit of dat, nee, ze zijn gelijk dood. Dus ze lijden niet. Nou ze worden gelijk eigenlijk gekaakt op het schip, dus ze lijden niet, nee. Er wordt geen vis levend ingevroren, dat kan niet. Er staat zo hoog een ISO achter, dat mag nooit joh. De haring is MSC gevangen, dat houdt in duurzaam en dat is ook diervriendelijk.
Niet in discussie
De visserijsector wilde hierover niet in discussie met Wakker Dier. Het Nederlands Visbureau zegt het volgende: "De visserijsector neemt het debat over dierenwelzijn in de visserij serieus, maar er is op dit moment onvoldoende eenduidig onderzoek beschikbaar om zinnig zelf, als bedrijfsleven, een bijdrage aan dit onderwerp te kunnen leveren. Wij zijn geen onderzoekers, maar we zijn visserijbedrijven en we kijken ook naar wat het onderzoek allemaal produceert aan kennis. Dit geldt overigens niet alleen voor haring maar voor alle vissen."
Debat
IJsbrand Velzeboer gaat het debat met Wakker Dier aan. Hij is wetenschapper en onderzoekt visserijzaken. Als projectleider was hij betrokken bij 'Palsed', een groot onderzoek naar het diervriendelijk doden van vis op de open zee. De onderzoeker gaat in discussie met Hanneke Ormondt, beleidsmedewerker van Wakker Dier
Voelen vissen pijn? 
Gert Flik  is hoogleraar Dierfysiologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij doet al jaren onderzoek naar stress bij vissen. "Vissen hebben alles ontwikkeld om (ook) ons pijn te laten voelen en ons daarvan bewust te kunnen zijn. Dat helpt om ons aan te passen aan de wereld om ons heen. Het stresssysteem was heus niet geëvolueerd als de vis zelf er niks aan had. Vissen voelen wel degelijk. Vissen kunnen leren. Vissen kunnen ernstige last hebben van stress. In de nieuwe bioindustie, de commerciële viskweek, zijn wij verantwoordelijk voor hun welzijn. Ongeloof is veelal je deel wanneer je zegt stressonderzoek te doen aan vissen. Hebben vissen last van stress? Hebben vissen pijn? Die laatste vraag is recent al vaak aan de orde geweest en de discussie wordt al snel moeilijk. We kunnen niet praten met vissen maar wel objectief vaststellen dat enerzijds alle machinerie in vissen aanwezig is om prikkels te ontvangen, die een mens als pijnlijk ervaart (zou moeten ervaren), en daarop te reageren met een vluchtreactie. Of vissen een pijnbeleving hebben zoals mensen, is minder waarschijnlijk omdat de daarvoor benodigde hersenstructuren in vissen niet aanwezig zijn. Toegegeven, we kunnen niet uitsluiten dat andere gebieden in de hersenen van vissen vergelijkbare functies vervullen. Waar het evenwel stress betreft kunnen we heel duidelijk vaststellen dat vissen een stressrespons laten zien."
Op zaterdag 14 juni 2014 vindt in de haven van Scheveningen traditiegetrouw Vlaggetjesdag plaats.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!