Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Visueel beperkten kunnen zelfstandig stemmen

20 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stemmen potlood 930x520
Blinden en slechtzienden kunnen tijdens de komende verkiezingen op meerdere locaties zelfstandig stemmen. Verspreid over vier provincies en twaalf gemeenten kunnen zij terecht op 23 stembureaus met speciale hulpmiddelen. Het zijn een mal met gaatjes die over het stembiljet gelegd kan worden en audio-ondersteuning.
Volgens een woordvoerder van de Oogvereniging is een proef tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar goed bevallen. ,,De betrokken stemmers hebben de mogelijkheid als positief ervaren en waren blij dat zelfstandig en met behoud van stemgeheim kon worden gestemd.''

Provincies

Voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart kunnen visueel beperkten terecht in Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Brabant. De gemeenten die meedoen zijn Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Grave, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Rotterdam, Sliedrecht, Veldhoven, Zaanstad en Zeist. Mensen mogen overigens voor de Provinciale Statenverkiezingen alleen maar stemmen binnen de eigen provincie. Als iemand in een andere gemeente wil stemmen binnen die provincie moet hij/zij een kiezerspas aanvragen.

Stembureaus

Den Haag deed vorig jaar al mee aan de proef, op acht locaties. In de stembureaus is een aantal dingen aangepast. Zo zijn er stembureauleden die een extra opleiding hebben gevolgd en waterbakken voor honden. ANP

Meer over:

stemmen, zelfstandig

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar