Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Virus kan hoofd-halskanker veroorzaken

29-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4662392.jpg
Het humaan papillomavirus (HPV) blijkt niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook hoofd-halskanker te kunnen veroorzaken. Het is daarom de moeite waard om te bezien of jongens ook in de huidige vaccinatiecampagne voor meisjes moeten worden betrokken.
Dat stelt onderzoeker Serge Smeets, die volgende maand aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveert op zijn ontdekking. Volgens Smeets zijn meisjes die zich onlangs hebben laten inenten tegen baarmoederhalskanker nu ook beschermd tegen deze vorm van hoofd-halskanker. Het stond tot nu toe niet vast dat HPV ook een vorm van kanker bij mannen kan veroorzaken.
Smeets vond drie types tumoren die voor hoofd-halskanker zorgen. De eerste groep wordt zoals allang bekend veroorzaakt door roken en overmatig drinken. De tweede groep heeft een nog onbekende oorzaak en de derde groep ontstaat door een infectie met HPV, zo heeft de Amsterdamse onderzoeker vastgesteld.
Smeets heeft bovendien als eerste bewezen dat HPV de primaire oorzaak is voor het ontstaan van de tumoren. De hoofd-halskanker als gevolg van een HPV-infectie verloopt qua celdeling anders dan dezelfde kanker die het gevolg is van roken en drinken, aldus de promovendus.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!