Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vijf vragen over skimming

07-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
ING_bankpasje.jpg
Iedereen kent het wel. De waarschuwing om te controleren of de pasgleuf van een pinautomaat gelijk is aan een plaatje op het scherm. Deze waarschuwing moet voorkomen dat de pinpas van consumenten wordt gekopieerd en criminelen met de informatie geld van een bankrekening halen. Een criminele activiteit die bekend staat als 'skimming'.
Eerder vandaag berichtten wij al dat er steeds meer bankpassen gekopieerd worden. Hieronder worden vijf vragen over skimming beantwoord.
Wat is skimming precies?
Bij de meest voorkomende vorm van skimming kopiëren criminelen de elektronische informatie op de magneetstrip van een betaalpas en de pincode. Zij doen dat door ongemerkt apparatuur te installeren op een pinautomaat. De informatie op de strip is eenvoudig te versturen naar de andere kant van de wereld en daar over te zetten op een nagemaakte pas. Met deze pas en de pincode kan geld worden gepind. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) pinnen criminelen over het algemeen buiten Europa.
Is het een groot probleem?
Vorig jaar werden ongeveer 32.000 passen gekopieerd. Dat kostte de banken in totaal 36 miljoen euro. In Nederland zijn ongeveer 25 miljoen passen in omloop en worden jaarlijks 2,5 miljard pintransacties gedaan. Zo bezien lijkt de omvang van het probleem mee te vallen. Wel steeg de financiële schade met 16 procent. Hier zien de banken een trend die zij willen keren.
Wie zijn de criminelen die het doen?
Volgens het OM komt het merendeel van de criminelen die zich hiermee bezighouden, uit Roemenië. Er moeten verscheidene stappen worden gezet om geld van een bankrekening te halen. De uitleesapparatuur moet worden gemaakt en vervolgens geplaatst. De pasinformatie moet worden verstuurd en op een neppas worden gezet. Er moet geld worden gepind. Hiervoor is een uitgebreide criminele organisatie nodig.
Wat doen de banken eraan?
De banken hebben besloten het gebruik van de magneetstrip versneld uit te faseren en de strip te vervangen door een veel minder makkelijk te kopiëren chip. Probleem is dat de strip voorlopig nog wel op de passen blijft zitten, omdat veel niet-Europese landen nog niet overstappen op de nieuwe technologie.
En de opsporingsautoriteiten?
Het OM weet niet precies hoeveel mensen het afgelopen jaar zijn vervolgd en veroordeeld voor skimming, maar schat dat er zeker enkele honderden veroordelingen zijn geweest. Woensdag kondigden politie, OM en de Nederlandse Vereniging van Banken een betere samenwerking aan. Er wordt onder meer een 'skimmingpoint' opgericht. Dat moet vooral de uitwisseling van informatie verbeteren. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!