Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De digitale euro komt eraan: vijf vragen en antwoorden

05-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11117 keer bekeken
  •  
digitale euro 1127

De kans wordt steeds reëler dat de digitale euro over een paar jaar zijn intrede zal maken, schrijft minister Kaag van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland is volgens haar één van de aanjagers van de munt. Maar wat houdt zo'n digitale euromunt eigenlijk in? En kan je wel contant blijven betalen? Wij hebben voor jou vijf vragen op een rij gezet.

Kaag noemt het in haar brief van belang dat we in Nederland 'met een innovatieve en open economie actief aan de gedachtegang over de digitale munt moeten deelnemen'.

Wat moet ik me voorstellen bij de digitale euro?

De digitale euro zal net als eurobankbiljetten zijn, alleen dan digitaal, schrijft de ECB op haar website. Deze digitale betaalvorm zal door het Eurosysteem worden uitgegeven en is toegankelijk voor alle burgers en bedrijven. 

Het technisch ontwerp van een digitale euro moet uiteindelijk worden gemaakt door de ECB, vindt Kaag. “Wel zie ik een rekeninggebaseerde digitale euro, waarbij iedereen een digitale euro rekening kan openen, als meest de voor de hand liggende basis”, zegt Kaag. 

Wat zijn de voordelen?

Doordat de nieuwe munt rekeninggebasseerd wordt, zijn de mogelijkheden om risico’s voor de financiële stabiliteit en witwassen tegen te gaan groter.

Hoe zit het met mijn privacy?

Kaag noemt privacy één van de belangrijkste aspecten bij de ontwikkeling van de digitale euro. Bij het ontwerp van de elektronische munt zal worden vastgelegd hoeveel informatie van gebruikers wordt opgevraagd, hoe deze informatie wordt beveiligd en hoe deze wordt opgeslagen, aldus de minister. 

"Dit privacyvraagstuk speelt zowel bij het openen van een rekening als bij individuele transacties, en zowel bij de onder toezicht staande intermediairs als bij de uitgevende centrale bank", schrijft Kaag. Echter moet er wel een balans worden gevonden met andere beleidsprioriteiten, zoals het tegengaan van witwassen, financiering van terrorisme en belastingontduiking.

Blijft het mogelijk om contant te betalen?

De digitale euro dient als een aanvulling van op de bestaande vormen van geld. Niet als een vervanging, aldus minister Kaag. “Consumenten kunnen met hun bestaande contante geld en bankrekeningen blijven betalen, maar krijgen met de digitale euro een alternatief.” Ook zal de minster zich inzetten om offline betalingen mogelijk te maken.

Wanneer maakt de digitale munt zijn intrede?

Begin 2020 is de Europese Centrale Bank (ECB) gestart met het verkennen naar ontwikkelingen in de digitale euro. Daarna is er een onderzoeksfase gestart die eindigt in het derde kwartaal van 2023. "Daarna kan worden overgegaan op de implementatiefase", aldus de minister.

Maar voordat tot invoering van de digitale euro kan worden overgegaan, moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. 

Bron: Security.nl/Tweede Kamer/ECB

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Agamemnon
Agamemnon7 jul. 2022 - 7:54

Ik zal wel dom zijn, maar wat is het verschil tussen een digitale euro en een euro op je online bankrekening. De waarde zal wel niet mogen afwijken, dat zou lastig worden. De ene is centraal geadministreerd, zoals we al jaren kennen, en de andere via blockchain decentraal? Boeien...

1 Reactie
Ron jansen
Ron jansen22 mei 2023 - 6:43

Met de digitale Euro kun je makkelijker beroofd worden door de overheid

hvrom1
hvrom16 jul. 2022 - 14:15

Het einde van het tijdperk van cash betalen. Zo wordt langzaam het cash geld afgeschaft. Straks volgt er nog veel meer. De totale controle van de burger door de overheid. De overheid weet dan precies wat we met on geld doen. En er volgt nnog veel meer. Zie chinese manier van leven. Daar is al de totale controle over de burger. Plus een registratie kaart met wat ze goed doen.of fout doen. Geregistreerd met plusjes en minnetjes. Te veel min puntjes wordt bestaft. Zie het verbod op het krijgen van meer kinderen. Het was een kind, nu twee van wege de vergrijzing. Enz. Naar deze manier van leven gaan we allemaal meemaken als we dit geen halt toe roepen. De cultuur onder vuur.

Gerardus1942
Gerardus19426 jul. 2022 - 14:10

Nog meer privecy inleveren. Laat mw. Kaag eerst eens kiezen voor 1 paspoort i.p.v. 2.

Helen 66
Helen 666 jul. 2022 - 13:53

Controle, Fraude, Witwassen? Het is NIET de burger, maar WEL de Overheid zelf die gecontroleerd moet worden. Het is de Overheid/coalitie die 20 miljard = 20.000 miljoen van ONS belastinggeld NIET kan verantwoorden! Waar is ONS geld gebleven??????

Helen 66
Helen 666 jul. 2022 - 13:50

Eerst als alternatief, erbij. Korte tijd later, alleen nog digitaal, want controle. Dictatuur weer een stap dichterbij.

gerardvantol
gerardvantol6 jul. 2022 - 12:30

Laat Kaag zich bezighouden met iets waar ze wel wat van weet. Ik zou niet zo gauw weten wat dat is, waarschijnlijk iets zeer onbenulligs.

gerardvantol
gerardvantol6 jul. 2022 - 12:30

Deze reactie is verwijderd

gerardvantol
gerardvantol6 jul. 2022 - 12:30

Deze reactie is verwijderd

honza23
honza236 jul. 2022 - 9:44

Het zal gepresenteerd worden als zijnde veilig, snel en makkelijk. Wat ze er niet bij zeggen is dat men op termijn wel degelijk van het contante geld af wil: het kost de banken en overheid te veel, omslachtig, niet veilig etc etc. Ook zal men het argument van witwassen, criminaliteit gebruiken; en door het contante geld steeds duurder te maken (qua opnemen dan wel storten) zal men mensen zachtjes naar de digitale euro duwen. Is dat slecht? JA !! 1) men kan dan simpel negatieve rente invoeren 2) men kan zien waar je je geld uitgeeft, en dat zelfs beperken (je mag max. X euro uitgeven aan bv fossiele brandstof) 3) men kan (zie China en recent Canada) bij voor overheid negatief gedrag je rekening blokkeren 4) men kan het koppelen aan een digitale EU-ID (waar men ook al aan werkt) Vergeet niet: printed money is freedom !

2 Reacties
Wilma-60
Wilma-606 jul. 2022 - 10:50

Ja alles om de mensen te kunnen controleren maar, wie controleert de heren en dames in DEN HAAG?????????

Wilma-60
Wilma-606 jul. 2022 - 10:53

Ja en wie controleert de rijken dan , zouden die alles eerlijk hebben verdiend ??????? En de dames en heren in Den Haag of mogen we dat niet vragen????

Engelse drop
Engelse drop6 jul. 2022 - 9:41

Het enige belangrijke is dat het zwarte geld en het geld in de oude sok verdwijnt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!