Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vijf vragen over cybercrime

07-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Cybercrime_10.jpeg
De Europese politieorganisatie Europol heeft vrijdag een rapport over de verschillende aspecten van cybercriminaliteit gepresenteerd. Wat is het gevaar van cybercrime nu eigenlijk voor de 'gewone' burger en diens huis-tuin-en-keukencomputer. Vijf vragen over cybercrime aan Wouter Stol, lector Cybersafety aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Politieacademie en bijzonder hoogleraar Politiestudies aan de Open Universiteit.
Wat is cybercrime?
Cybercrime is een verzamelwoord voor een vorm van criminaliteit die betrekking heeft op computers en computersystemen. Mensen worden vaak benaderd om gegevens te verstrekken. Slachtoffers van het zogenoemde 'skimming', waarbij bankpasgegevens bij een pinautomaat worden gestolen, rekenen we ook tot cybercrime.
Wat merken burgers momenteel van cybercrime?
Het grote risico dat burgers lopen, is dat ze kunnen worden opgelicht door de internetcriminelen. Kleine krabbelaars proberen op allerlei manieren persoonlijke gegevens te achterhalen. Daarna kunnen ze bijvoorbeeld geld van de rekening halen of goederen bestellen op kosten van het slachtoffer. Nog groter is het probleem met valse aanbiedingen op internet die achteraf nep blijken te zijn. Daardoor worden momenteel de meeste mensen opgelicht.
Hoe groot is de omvang van het probleem?
De schade die particulieren lopen door deze vorm van criminaliteit valt moeilijk te meten. Dat komt mede doordat banken veelal garant staan voor de opgelopen schade. Ongeveer 2 procent van de Nederlanders heeft te maken met met oplichting of fraude via cybercrime.
Wat kunnen burgers doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van cybercrime?
Allereerst moeten mensen nooit gegevens verstrekken. Ook niet als mensen zich voorstellen als medewerker van bijvoorbeeld een bank of een internetprovider. Bij twijfel altijd zelf de betreffende instantie te bellen. Daarnaast zijn aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn, vaak ook echt te mooi om waar te zijn. Het is raadzaam niet te impulsief te reageren. De truc van criminelen is beet krijgen en je aan het lijntje houden om daarna toe te slaan.
Valt cybercrime te bestrijden?
Cybercrime valt net als gewone criminaliteit niet uit bannen. Je kunt het wel proberen zo goed mogelijk te voorkomen. Zorg dat je antivirusprogramma up-to-date is. Wees alert en zorg ervoor dat je geen gegevens verstrekt. Dan werk je cybercrime al knap tegen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!