Vier vragen over Mexicaanse griep
09-06-2009
• leestijd 2 minuten
De Mexicaanse griep is voor het eerst binnen Nederland overgedragen, zo is maandag bekend geworden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt de ziekte Nieuwe Influenza A of H1N1 en heeft op de eigen website een aantal antwoorden op veel voorkomende vragen over de griep gezet. Hier volgt een selectie over besmettelijkheid van de ziekte.
Hoe weet je of iemand Mexicaanse griep heeft?
Als iemand in Nederland koorts heeft, kort na verblijf in Mexico of in de VS dan wordt laboratoriumonderzoek verricht om te kijken of het inderdaad Mexicaanse griep is. Ook bij mensen die bewezen contact hebben gehad met iemand bij wie de ziekte is vastgesteld, wordt dit onderzoek uitgevoerd. Het duurt ongeveer twaalf uur.
Hoe kan het griepvirus worden overgedragen?
De griep en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals deurknoppen. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van een deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.
Wanneer ben je besmettelijk voor anderen?
Griep is besmettelijk vanaf één dag voor tot vijf of zes dagen na het begin van de ziekteverschijnselen. Niet iedereen wordt ziek na een besmetting, sommige mensen zijn wel met het virus geïnfecteerd en zijn besmettelijk, zonder ooit ziek te zijn geweest.
Is de Mexicaanse griep te behandelen?
Griep is een ziekte waarvoor over het algemeen geen behandeling nodig is. Maar omdat we willen voorkomen dat deze nieuwe virusvariant veel meer mensen gaat infecteren worden er virusremmers voorgeschreven. Deze middelen zorgen ervoor dat de patiënt bij het hoesten minder virussen verspreidt, waardoor weer andere mensen besmet raken. Hiervoor wordt Tamiflu gebruikt. Tevens worden virusremmers preventief voorgeschreven aan de naaste contacten van een bevestigd geval.
Bron: ANP