Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Vier vragen over aftappen van wifi-internet
19-04-2011
•
leestijd 2 minuten
•
148 keer bekeken
•
Google heeft tussen 2008 en 2010 de adressen en locaties van 3,6 miljoen draadloze routers in Nederland opgevangen en verzameld, zonder dat de eigenaars daarvan wisten. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) maakte daarom dinsdag bekend dat ze een dwangsom eist van maximaal 1 miljoen euro. Wat heeft Google nu eigenlijk gedaan? Vier vragen aan Wilbert de Vries, hoofdredacteur van technologiewebsite Tweakers.net.
Welke informatie heeft Google verzameld?
Auto's die voor Google Street View door Nederland reden, maakten niet alleen foto's van de straten waar zij doorheen reden, maar registreerden ook welke netwerken van draadloze routers er op dat moment in de lucht waren. Die informatie sloeg Google op. Van beveiligde netwerken bewaarde het bedrijf alleen technische gegevens, zoals de naam en signaalsterkte van het netwerk en het MAC-adres. Dat laatste is een uniek kenmerk van een draadloos netwerk, zeg maar het telefoonnummer van een draadloze internetverbinding. Van onbeveiligde netwerken werden onbedoeld ook data opgeslagen die internetters toevallig verzonden op het moment dat er een auto van Google door de straat reed. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld wachtwoorden van netwerksite Facebook of e-mail-gegevens.
Hoeveel privacygevoelige informatie heeft Google verzameld?
Het CBP heeft achterhaald dat Google 98 unieke wachtwoorden heeft opgevangen. Ook heeft het internetbedrijf 56 keer een combinatie van loginnaam, wachtwoord en MAC-adres achterhaald. Dat is best veel, maar als je bedenkt dat Google de gegevens van 3,6 miljoen routers heeft opgeslagen, valt het best mee.
Hoe krijg je een draadloos netwerk beveiligd?
De meeste internetproviders leveren een draadloze modem of router mee als je klant wordt. Veel van deze apparaten hebben tegenwoordig de mogelijkheid om via een druk op een knop een beveiligde verbinding op te zetten. Daarbij hoeft de gebruiker op zijn laptop alleen maar eenmalig een pincode in te voeren. Internetters maken daarna automatisch verbinding via een beveiligd netwerk. Daarom zijn er tegenwoordig bijna geen onbeveiligde netwerken meer, in tegenstelling tot een paar jaar geleden.
Wat moet Google eigenlijk met de informatie van de routers?
Google wil de locatie van zijn gebruikers nauwkeurig kunnen bepalen, onder meer voor zijn mobiele besturingssyteem voor smartphones Android. Daarmee kan het bedrijf mensen met een smartphone bijvoorbeeld precieze route-informatie geven. Daarvoor moet Google wel de exacte locatie van zijn klanten weten. Smartphones met Android erop bepalen de locatie van de beller met hulp van satellieten. In steden is de informatie van satellieten niet altijd even nauwkeurig. Met de gegevens van de draadloze netwerken kan Google 'zien' waar iemand zich bevindt door te kijken welke netwerken er in de omgeving zijn.