Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vier UMC's mogen protonentherapie aanbieden

01-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_zorg1_05.jpg
Bij vier Universitair Medische Centra in het land wordt het binnenkort mogelijk om protonentherapie te volgen. Het gaat om een nieuwe vorm van radiotherapie die gebruikt kan worden in de behandeling van specifieke vormen van kanker.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte donderdag bekend dat UMC's in Groningen, Amsterdam, Delft/Leiden en Maastricht een vergunning krijgen voor het behandelen van kankerpatiënten met protonentherapie. Het ministerie heeft daarvoor een regeling met vergunningvoorwaarden opgesteld. De UMC's moeten de vergunning nog wel aanvragen. Dat kan tot eind van de maand.
Vergunning
In totaal zijn er 8 UMC's in Nederland, maar maximaal vier daarvan krijgen een vergunning, in sommige gevallen in een samenwerkingsverband.
Per jaar kunnen 2200 patiënten protonentherapie krijgen. Dat duurt nog wel even. Zo verwacht het Academisch Ziekenhuis Maastricht medio 2017 de behandeling aan te kunnen bieden.
Minder schade
Bij de behandeling wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgegeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!