Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Vier op de tien voelen zich eenzaam'

30-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eenzaam.jpg
Bijna veertig procent van de volwassen Nederlanders voelt zich eenzaam. Een op de drie Nederlanders boven de 18 jaar zegt zich 'enigszins eenzaam' te voelen en bijna een op de tien geeft aan '(zeer) ernstig eenzaam' te zijn.
Gezamenlijke Gezondheidsmonitor
Dat valt op te maken uit cijfers van de eerste gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD'en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt het RIVM. Deze instanties vroegen vorig jaar ruim 370.000 mensen ouder dan 18 jaar naar hun gezondheid en levensstijl
Afhankelijk
Hoe eenzaam mensen zich voelen blijkt afhankelijk van onder meer leeftijd, gezondheidstoestand en economische zekerheid. Zo zegt 65 procent van de mensen die 90 jaar of ouder zijn, zich eenzaam te voelen, waarvan 17 procent zeer eenzaam. Ook stellen de onderzoekers dat 62 procent van de mensen met een beperking zich alleen voelt, terwijl 35 procent van degenen zonder beperkingen dat aangeeft. Verder geven mensen die zich gezond voelen minder vaak (32 procent) aan eenzaam te zijn dan zij die zich niet gezond voelen (60 procent).
Huwelijk
Ook maakt het kennelijk uit of je getrouwd bent of niet: van de mensen die gescheiden of weduwe/weduwnaar zijn, voelt 58 procent zich eenzaam, tegenover 33 procent van de gehuwden of samenwonenden en 45 procent van de alleenstaanden.
Financiële zekerheid
Financiële zekerheid blijkt ook van invloed. Van de mensen die geen moeite hebben om rond te komen, voelt één op de drie (34 procent) zich eenzaam. Van degenen die wel moeite hebben om rond te komen geeft 55 procent aan zich eenzaam te voelen. Mensen met betaald werk voelen zich minder eenzaam dan mensen zonder betaald werk (33 tegen 48 procent).
Autochtoon minder eenzaam
Het onderzoek wijst verder uit dat autochtone Nederlanders zich minder vaak eenzaam voelen (35 procent) dan niet-Westerse allochtonen. Van deze groep voelt 60 procent zich eenzaam.
ANP

Meer over:

eenzaam, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!