Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VGZ vergoedt sensor voor jonge diabetespatiënten

29-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Diabetes2
Zorgverzekeraar VGZ gaat als eerste een sensor vergoeden voor een groep jonge diabetespatiënten. Hiermee is voor hen de dagelijkse praktijk van zeven keer of vaker in de vinger prikken om de bloedsuikerspiegel te meten verleden tijd, meldt het AD donderdag.

Voorschot op besluit Zorginstituut

Eind januari heeft de Wetenschappelijke Adviesraad van Zorginstituut Nederland positief geadviseerd over een concept-standpunt om 'Flash Glucose Monitoring', zoals de FreeStyle Libre-sensor, in het basispakket op te nemen voor vier groepen diabetespatiënten met RTCGM (real time Continue Glucose Monitoring). Het Zorginstituut beslist volgende maand of de sensor in het basispakket komt en voor welke groepen de vergoeding gaat gelden.
VGZ neemt een voorschot op het besluit. De vergoeding van de verzekeraar geldt voor een groep van circa 100 kinderen, die collectief verzekerd zijn via Diabetesvereniging Nederland. Volgens de verzekeraar vormen zij een "een kwetsbare groep".

Brandbrief internisten

Een groep van 40 internisten pleitte deze week, via een brandbrief gericht aan het AD, voor een vergoeding van de sensor voor alle diabetespatiënten in Nederland. Het gaat om 1,2 miljoen mensen. In een conceptstandpunt van het Zorginstituut komen vooralsnog vier groepen in aanmerking.
-Kinderen met diabetes type I
-Volwassenen waarvan de bloedglucosewaarden slecht zijn in te stellen
-Zwangere vrouwen met diabetes type I en II
-Vrouwen met een diabetes types I en II en een zwangerschapswens
Naar schatting zijn dit zo’n 40.000 mensen.

Hulpmiddel nog niet vergoed

In januari besteedde Kassa aandacht aan de FreeStyle Libre van Abbott Diabetes Care. Dit hulpmiddel is al sinds 2014 verkrijgbaar maar wordt vooralsnog niet vergoed. Voor veel diabetespatiënten zou het uit een uitkomst zijn, omdat hiermee het pijnlijke bloedprikken zo goed als verleden tijd is. AD/Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Anonymous
Anonymous29 mrt. 2018 - 18:44

Dat is dus wat we in Nederland hebben: een zorgverzekeringsstelsel dat in feite een loterij is. Hoe kan ik weten dat VGZ het aardige initiatief neemt zelfstandig een hulpmiddel te gaan vergoeden aan specifieke mensen die via het DVN-collectief bij de VGZ verzekerd zijn??? In december/januari moet je in Nederland beslissen bij welke zorgverzekering je je gaat verzekeren, marktwerking heet dat! Helaas ben ik geen helderziende. Een aantal jaren eerder was het mogelijk in het kader van een onderzoek ditzelfde hulpmiddel (voor een deel) vergoed te krijgen bij het Zilveren Kruis.Vergoedingen bij zorgverzekeringen horen geen loterij te zijn. Ik vind dat het verboden moet worden voor zorgverzekeraars om tussentijds hun vergoedingsvoorwaarden te veranderen. Dit mag alleen gebeuren in de periode dat verzekerden de mogelijkheid hebben van zorgverzekeraar te wisselen. Wat een baggershitzooi is het Nederlandse zorgstelsel!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!