Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verzekeren tegen overval of straatroof: is dat mogelijk?

14-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8023 keer bekeken
  •  
geld roof straatroof beroving 1127

Het zal je maar overkomen: je loopt op straat en wordt dan met geweld of onder bedreiging gedwongen om je spullen of geld af te geven. Dit is niet alleen heel ingrijpend, maar brengt ook nog eens de nodige emotionele, juridische en financiële gevolgen met zich mee. Kun je je hiertegen verzekeren? En wat moet je doen als je hier het slachtoffer van bent geworden? We leggen het je uit.

De meeste overvallen worden gepleegd op winkels, woningen en in de horeca, meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Maar ook op straat kun je beroofd worden. Dit overkomt volgens het CVV met name vrachtwagenchauffeurs. Als er bij een beroving op straat geweld of bedreiging te pas komt, is er sprake van ‘straatroof’.

Als je overvallen bent, heeft dat grote gevolgen, zowel financieel als emotioneel. Voor beide soorten schade bestaan er vergoedingen, maar je hebt niet altijd recht op vergoeding.

Aangifte doen

Het is allereerst heel belangrijk om na een overval zo spoedig mogelijk aangifte te doen bij het politiebureau, ook voor het krijgen van vergoeding. Is de straatroof net gepleegd? Dan kun je bellen met 112 om een afspraak te maken om aangifte te doen. Is de roof al wat langer geleden? In dat geval kun je bellen met 0900-8844 om een afspraak te maken.

Geef bij het doen van de aangifte zo duidelijk mogelijk aan hoe de dader eruitzag, waar de overval of straatroof plaatsvond en hoe de dader er vandoor ging. Neem – als het mogelijk is – ook bewijsmateriaal mee.

Verzekering checken

Pas na het doen van aangifte kun je kijken of de schade via een verzekering (gedeeltelijk) wordt vergoed. Dan dien je ook je verzekering op de hoogte te stellen van de beroving.

Inboedelverzekering en ziektekostenverzekering

Zo is bijvoorbeeld mogelijk om via de inboedelverzekering schade bij inbraak te laten verzekeren en via de ziektekostenverzekering eventuele medische kosten. Kijk hiervoor wel goed naar de polisvoorwaarden waaronder de verzekering is afgesloten.

Telefoonverzekering

Is je telefoon gestolen? Dit wordt meestal verzekerd vanuit een telefoonverzekering en in sommige gevallen vanuit de inboedelverzekering. Een mobiele telefoon valt namelijk niet standaard onder de inboedelverzekering. Controleer daarom goed jouw polisvoorwaarden, als je een inboedelverzekering hebt, voor je een telefoonverzekering afsluit.

Aanvullend verzekeren voor diefstal buitenshuis

Om diefstal buitenshuis, zoals straatroof, te verzekeren moet je vaak wel een extra dekking hebben afgesloten. Deze dekking vind je vaak terug als ‘Kostbaarheden verlies en buitenshuis’ of ‘Buitenshuisdekking’. Als je deze aanvullende dekking hebt, worden je spullen vaak tot een bepaalde waarde verzekerd.

Schade niet vergoed uit verzekering?

Krijg je de schade niet vergoed vanuit de verzekering? Dan kun je op een andere wijze proberen je geld terug te krijgen.

Schade op dader verhalen

Je kunt namelijk bij de vervolging van een verdachte voegen in het strafproces, meldt SlachtofferWijzer.nl. Hierbij kun je proberen om de geleden schade bij de dader te verhalen, als de dader bekend is. De rechter kan de dader dan verplichten om een schadevergoeding aan je uit te betalen. Hiervoor krijg je dan voor de rechtszitting van het Openbaar Ministerie (OM) een formulier, waarbij je aangeeft wat de materiële en immateriële schade is.

Materiële en immateriële schade

Materiële schade is in geld uit te drukken, bijvoorbeeld als er sprake is van gestolen goederen. Immateriële schade betreft de pijn, verdriet of het verlies aan vreugde door een incident. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd. Deze emotionele schade is veelal lastiger om in bedragen uit te drukken. Een letselspecialist kan voor jou een inschatting maken van de schade.

Zelf dader procederen

Ook is het mogelijk om in het burgerlijk recht zelf tegen de schadeveroorzaker te procederen. Dit wordt ook wel een civiele procedure genoemd. Dit kan echter wel alleen als de dader bekend is.

Eenmalige uitkering bij letsel

Als je beroofd of overvallen bent, kun je mogelijk ook in aanmerking komen voor een eenmalige uitkering via het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dit is een financiële tegemoetkoming aan mensen die het slachtoffer zijn geworden van een geweldmisdrijf en hierdoor ernstig psychisch of fysiek letsel hebben opgelopen. Ook is dit fonds er voor nabestaanden en naasten. Lees hier meer over het fonds.

Bron: CCV, Ditzo, Rijksoverheid, SlachtofferWijzer.nl

Heb jij  een vraag over verzekeringskwesties? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!