Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verzekerd voor schade bij Univé maar zelf voor de kosten opdraaien

28-11-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
474 keer bekeken
  •  
20151128-kassa-unive_3.jpg
Als je goed verzekerd bent voor schade ga je er van uit dat, mocht er onverhoopt iets met je huis gebeuren, de schade gedekt zal zijn. Als je met een echt grote schade te maken hebt, blijkt soms dat die zekerheid ver te zoeken is. Dat overkwam Daan van de Wege met verzekeraar Univé.
Afwijzing schadevergoeding
Als Van de Wege aanspraak wil maken op zijn verzekering na een grote schade die door lekkage onder de vloer is ontstaan, komt hij van een koude kermis thuis. Er komt pas na drie weken een schade-expert kijken en verzekeraar Univé stelt dan dat meneer zelf al is begonnen aan de herstelwerkzaamheden en daarbij de schade te laat gemeld heeft, waardoor de verzekeringsexpert niet meer in staat is om de oorzaak van de schade te beoordelen. Omdat het hier ging om een broze houten constructie, was het echter zaak om snel te handelen, om instortingsgevaar tegen te gaan. Hier heeft Univé echter geen boodschap aan. De schadevergoeding wordt in zijn geheel afgewezen en meneer Van de Wege heeft zelf ruim €30.000 moeten betalen om de schade te herstellen.
Expertise
Na melding van een schade stuurt de verzekeraar een schade-expert om de schade te beoordelen. De schade-expert onderzoekt hierbij de oorzaak en omvang van de schade om zo tot een schadebedrag te komen. Deskundige en contra-expert Eric Horssius stelt dat verzekeringsexperts niet altijd gedegen onderzoek verrichten om tot een schadeoorzaak te komen. In dit geval spreekt hij het argument van Univé, dat de expert niet meer in staat was de schade te beoordelen omdat er al herstelwerkzaamheden waren verricht, tegen. Horssius stelt dat een deskundig expert in staat moet zijn om in verschillende situaties en met een degelijk onderzoek een schadeoorzaak te kunnen achterhalen. Dat zou in deze situatie bijvoorbeeld kunnen door vloeronderdelen te onderzoeken. Dat is niet gebeurd.
Zware sanctie
Contra-expert Eric Horssius geeft daarna aan dat veel mensen, uit angst om voor hoge kosten op te draaien, het vaak niet aandurven dit soort geschillen bij de rechter aan te vechten. In het geval van Van de Wege stelt Horssius dan ook dat het volledig afwijzen van de schade met het argument dat deze te laat gemeld zou zijn en niet meer onderzocht zou kunnen worden, een hele zware sanctie is. Niettemin omdat een schade volgens Horssius altijd te onderzoeken was en de expert zich er hier gemakkelijk vanaf lijkt te hebben gemaakt. Een vermindering van het te vergoeden bedrag zou in dit geval redelijk zijn, maar een volledige afwijzing van de kosten lijkt buiten proportie. Horssius stelt dan ook dat als deze zaak bij een rechter aangevochten zou worden er een kans is om de schadevergoeding alsnog op de verzekeraar te verhalen.
Reactie Kifid
Omdat Daan van de Wege er met Univé niet uit kwam, besloot hij een klacht in te dienen bij het Kifid, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Ook hier kwam hij niet verder. Het Kifid oordeelde in lijn met de verzekeraar dat Van de Wege het schadebedrag niet zou ontvangen. De volledige reactie van het Kifid kan je hier lezen.
Reactie Univé
Univé was niet in de studio aanwezig om op de zaak te reageren. In een reactie laat Univé weten "zich voor te kunnen stellen dat de afwijzing een teleurstelling is voor de heer Van de Wege, maar achter de manier waarop zij de zaak hebben behandeld en de uitkomst daarvan te staan". Verder zegt Univé: "De heer Van de Wege wist dat bij voortijdige reparatie, dus voordat de expert de schade en de oorzaak daarvan heeft kunnen opnemen, de claim afgewezen zou worden." De volledige reactie van Univé is hier te lezen.
Schimmel in huis
In het huis van de familie Van de Wege is zwam en schimmel onder de vloer ontstaan als gevolg van een lekkage. Schimmels zijn organismen die in en op een bepaalde voedingsbodem groeien, zoals hout. Ze gedijen goed bij vocht en warmte en verspreiden zich dan snel. Uit die schimmel kunnen huiszwammen ontstaat. Doordat ze hun voedingstoffen uit het hout halen, wordt dat hout uiteindelijk helemaal poreus. Het aangetaste hout is dan verrot. Dit kan voor een gevaarlijke situatie zorgen in huizen met een houten constructie. Meer informatie over schimmel in huis kun je hier vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!