Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verzekeraars zien kansen in pensioenmarkt

26-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pensioen_pols_tijd_horloge_bejaard_ouderen.jpg
De markt voor levensverzekeraars staat zwaar onder druk, maar de sector ziet nieuwe kansen in de collectieve pensioenmarkt. Ook door groei in andere activiteiten zoals schadeverzekeringen en door kostenbesparingen denkt de sector de krimpende markt het hoofd te bieden, zegt het Verbond van Verzekeraars woensdag in reactie op een alarmerend rapport van de Nederlandsche Bank (DNB).
Plan van aanpak
Het aandeel levenspolissen in de branche was ooit goed voor de helft van de premieomzet, maar dreigt nu op te drogen, stelt DNB. De grootste Nederlandse levensverzekeraars moesten bij de toezichthouder een plan van aanpak inleveren waarin ze aangeven hoe ze denken toekomstbestendig te blijven.
Individuele levensverzekeringen
De verzekeringsmarkt, exclusief de zorg, laat sinds 2008 al een krimp zien in premievolume. Die is volgens DNB vrijwel volledig toe te schrijven aan de individuele levensverzekeringen. De andere deelmarkten zijn qua omvang relatief stabiel gebleven.
"Het gevoel van urgentie"
De Nederlandsche Bank verwacht dat deze trend de komende jaren doorzet. ,,Het gevoel van urgentie van deze ontwikkeling is echter nog niet overal doorgedrongen'', aldus de toezichthouder. DNB is nu met de sector in gesprek over het thema.
Negatief imago van de woekerpolissen
In de levensverzekeringenmarkt bedroeg het premievolume vorig jaar nog ongeveer 9,5 miljard euro. In de komende tien jaar moet rekening worden gehouden met een halvering van dit volume, constateert DNB. Dit is vooral het gevolg van de toenemende populariteit van het fiscaal vriendelijke banksparen en het negatieve imago van de woekerpolissen. Vermogensopbouw vindt dan ook vrijwel niet meer plaats via levensverzekeringsproducten. ANP

Meer over:

pensioen, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!