Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Verzekeraars 'saboteren' privacy-verklaringen'

16-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgkosten_24.jpg
GGZ-therapeuten melden dat verzekeraars declaraties 'saboteren' wanneer de diagnose-code van patiënten niet wordt doorgestuurd. GGZ-patiënten hebben het recht om diagnose-informatie niet te verstrekken. Maar grote verzekeraars als Achmea, VGZ en Ohra negeren deze rechterlijke uitspraak, blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.
Diagnose informatie
Als een GGZ-patiënt niet wil dat zijn diagnose bekend wordt bij de verzekeraar is het mogelijk om een privacyverklaring te ondertekenen. De verzekeraars moeten dan evengoed de declaratie uitkeren. Verschillende therapeuten vertellen in ZEMBLA dat verzekeraars dat niet doen. Ze proberen om alsnog diagnose-informatie van de patiënt te krijgen. Ook zeggen verzekeraars in sommige gevallen dat de DBC-code (Diagnose Behandel Combinatie) verplicht is. De betaling laat ondertussen maanden op zich wachten.
'Machtsmisbruik'
'Machtsmisbruik', noemt psychotherapeut Marleen van Asperen Vervenne het in ZEMBLA. Over haar patiënten die een privacyverklaring tekenden, zegt Van Asperen Vervenne: 'Tot nu toe is het altijd fout gegaan.' Een patiënte zegt in ZEMBLA het proces met de verzekeraar als ‘slopend en onrechtvaardig’ te ervaren: 'Je voelt je als zwakkere. Je zit aan de telefoonkant, jij bent degene die iets wilt en zij zijn degene die iets niet willen en in feite de macht en de centen hebben.'
Proef op de som
Zorgverzekeraars melden in ZEMBLA dat dit betalingsprobleem inmiddels van de baan is. Maar als ZEMBLA de proef op de som neemt en belt met klantenservices van diverse grote zorgverzekeraars, geven medewerkers nog altijd verkeerde informatie: Zonder diagnose-informatie kan er niet worden uitgekeerd, luidt steevast de reactie. Van een privacyverklaring zegt geen van de telefonistes op de hoogte te zijn.
ZEMBLA: ' De jacht op uw medische gegevens ', donderdag 17 april 2014 om 20.50 uur bij de VARA op Nederland 2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!