Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verzekeraars: iedereen moet zich tegen overstromingen kunnen verzekeren

14-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
overstroming natuurramp straat rivier 1127

Na het hoogwater in Limburg in 2021 zijn we wakker geschud. Verzekeraars willen daarom dat iedereen vanaf 2025 verzekerd is tegen grote overstromingen. 

Bij een overstromingen wordt de schade gecompenseerd door de overheid. De verzekeraars willen dat zij de aangewezen partij worden om de schade op te lossen. Er zijn al eerder pogingen gedaan om tot een uniforme overstromingsverzekering te komen, maar toentertijd was er geen politiek draagvlak en in 2013 ging het niet door vanwege de mededingingsregels. 

Na het hoogwater in 2021 is er volgens de sector een 'politiek momentum' gecreëerd. "Je merkt echt dat de interesse toeneemt”, zegt een woordvoerder van het Verbond Van Verzekeraars. "De situatie in Limburg was een echte eyeopener. Ook politici zien dat dit beter moet worden geregeld."

Nog steeds geen compensatie

Limburgers stonden na het hoogwater in 2021 voor een flinke klus. De schade was zo groot dat het gemiddeld uitkwam op een halve ton per huishouden. Maar of en hoe men verzekerd was tegen deze overstroming wist men niet precies. "In plaats van gewoon de schade te vergoeden, moet bij ieder schadegeval bewezen worden dat het echt door de overstroming kwam. Veel mensen weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn, of ze krijgen maar een deel vergoed. Kijk, niemand heeft gevraagd om een dergelijke natuurramp. Waarom moeten mensen dan achteraf met de ellende blijven zitten?", aldus burgemeester Daan Prevoo tegen het AD. 

Stress

Het contact met de overheid zorgt voor veel stress bij de Limburgers. "Door het ontbreken van een goed afhandelingsproces zag je vertraging en frustratie, en omdat het lang duurde, was er ook gevolgschade", zegt een woordvoerder van het Verbond Van Verzekeraars. Daarom wil de sector dat vanaf 1 januari 2025 alle Nederlanders zich kunnen verzekeren tegen overstromingen.

"Natuurlijk heeft het invloed op de verzekeringspremie”, zegt een woordvoerder van het verbond tegen het AD. "Maar het voordeel is dat mensen weten waar ze aan toe zijn. De overheid bepaalt nu achteraf welke schade vergoed wordt. Dat levert een heel onzekere situatie op."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!