Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Verzekeraars doen aan genetische discriminatie'

30-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4249471.jpg
Hoogleraar ontwikkelingsgenetica Robert Hofstra vindt dat verzekeraars aan 'genetische discriminatie' doen door rokers een hogere premie te laten betalen voor hun levensverzekering.
Hofstra zegt dat in de DNA-special van het tijdschrift Quest, dat donderdag in de winkels ligt. Hofstra stelt dat rokers meer betalen voor een levensverzekering doordat ze 'slechte genen' hebben. Hij noemt dat een indirecte vorm van genetische discriminatie. De verhoogde premie voor rokers kan oplopen tot honderden euro's per jaar.
Volgens Hofstra is roken niet alleen een kwestie van persoonlijke keuze: ,,Of iemand gevoelig is voor verslavingen hangt ook af van zijn genen. Door rokers meer te laten betalen, worden zij deels benadeeld voor iets waar zij niets aan kunnen doen: hun eigen DNA.''
Het Verbond van Verzekeraars, dat 95 procent van de markt vertegenwoordigt, kan zich niet vinden in de woorden van de hoogleraar. In het Quest-nummer quest.nl/dna zegt het verbond: ,,Levensverzekeraars kijken bij het bepalen van de premies naar sterfterisico. Rokers hebben een lagere levensverwachting dan niet-rokers, dus mag ook de premie verschillen. Om dat genetische discriminatie te noemen, vinden wij zeer vergezocht.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!