Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verzekeraars: concurrentie onder druk

02-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verzekeren_spaarvarken_14.jpg
Een nieuwe berekening van de buffereisen voor zorgverzekeraars is slecht voor de concurrentieverhoudingen op de markt. Zorgverzekeraars met een risicovolle populatie, bijvoorbeeld met veel oudere en chronisch zieke verzekerden, moeten in 2016 verplicht veel meer geld opzij houden dan de partijen die meer jonge, gezonde mensen verzekeren. Dat verschil werkt mogelijk door in de premies.
Norm
Daarvoor waarschuwen de zorgverzekeraars in notities aan de Tweede Kamer, aldus het FD. Wynand van de Ven, hoogleraar sociale ziektekostenverzekering aan de Erasmus Universiteit, deelt hun zorgen.
Vanaf volgend jaar geldt een nieuwe, Europese richtlijn voor de solvabiliteit van alle verzekeraars. Voor Nederlandse zorgverzekeraars komt het erop neer dat de norm voor de hoogte van hun reserves omhoog gaat: van 11 procent naar 15 tot 17 procent van de bruto schadelast.

Schadelast

Maar door de definitie van het begrip schadelast door de Nederlandsche Bank, ontstaat verschil in wat verzekeraars met een meer en minder risicovol verzekerdenbestand opzij moeten zetten.
Bron: ANP/FD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!