Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verzekeraar NN Group schikt voor 300 miljoen euro in woekerpolisaffaire

  •  
10-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2452 keer bekeken
  •  
dossier_woekerpolisaffaire

Het einde van de langdurige woekerpolisaffaire is in zicht. Verzekeraar NN Group schikt de zaak voor ongeveer 300 miljoen euro. Alle juridische procedures tegen NN worden nu gestopt. Dat allen staat in een overeenkomst tussen de verzekeraar en de claimorganisaties ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond.

Daarnaast zet NN nog 60 miljoen euro opzij voor schrijnende gevallen en voor klanten die niet zijn aangesloten bij de organisaties en die niet eerder een vergoeding hebben gehad. De overeenkomst betreft onder meer beleggingsverzekeringen van Nationale-Nederlanden, Delta Lloyd en ABN AMRO Levensverzekering.

Wanneer krijgen gedupeerden hun geld?

Volgens de Consumentenbond werken de betrokken partijen de praktische uitvoering van de regeling de komende maanden verder uit. Daarna ontvangen consumenten die zich bij een van de belangenorganisaties hebben aangemeld, bericht over wat de regeling voor hen betekent.

De tegemoetkoming per polishouder bedraagt minimaal 500 euro en kan in een enkel geval oplopen tot meer dan 10.000 euro, aldus de Consumentenbond. De deal gaat alleen door als minimaal 90 procent van de aangesloten klanten akkoord gaat met de regeling.

Woekerpolisaffaire

De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht vanaf de jaren negentig. Claimorganisaties probeerden gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij verzekeraars.

Het einde is in zicht

Topman David Knibbe van NN spreekt van een "belangrijk resultaat" voor iedereen die is betrokken bij deze langslepende kwestie en zegt blij te zijn dat met de definitieve schikking de zaak nu eindelijk afgerond kan worden.

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond stelt dat klanten met een woekerpolis "echt van een koude kermis thuiskwamen".

Molenaar vervolgt: "Ze sloten die polissen af met het idee om daarmee later een hypotheek af te lossen of om een pensioen mee aan te vullen. Dat bleek onhaalbaar. Deze regeling compenseert hen nu voor de hoge kosten die ze hebben betaald. Daar hebben we lang voor gestreden, maar nu kan dat boek dicht."

Verzekeraar ASR maakte al eerder miljoenen euro's vrij

In november trof verzekeraar ASR ook al een schikking van honderden miljoenen euro's om klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad te vergoeden.

Verzekeraar Achmea spreekt nog over schikking

Er wordt nog gepraat met Achmea over een schikking. Die verzekeraar laat weten het "belangrijk te vinden om voor onze klanten en ons bedrijf een punt achter het dossier te kunnen zetten.” ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

agapon1951
agapon195117 jan. 2024 - 13:06

bedenk dat de banken er gewoon op wachten dat de mensen voor een deel al voerleden zijn en daar absoluut niets meer aan hebben of nabestaanden die totaal niet op de hoogte zijn. Het is dus de vraag waar deze vergoeding vnadaan komt en wat er dan nog in de zkene van de woekerbanken achter blijft. Achema is overigens ook een schimmig bedrijf van diverse verzekeraars.

jantenklooster
jantenklooster10 jan. 2024 - 19:19

Is het nou verstandig om erop in te gaan? Als ik zie wat er destijds voorgespiegeld werd, zal de compensatie nog bij lange na niet in de buurt komen van het meest pessimistische scenario.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe11 jan. 2024 - 7:35

Het alternatief is óf om het erbij te laten zitten óf om als individu verder te procederen als men zich tekort gedaan acht.

agapon1951
agapon195110 jan. 2024 - 14:47

Persoonlijk snap absolouut niet waarom dergelijke zaken niet erder worden aangepakt. Banken hebben veel te veel macht en zouden aan banden gelegd moeten worden. Zijtak van de ABN betrokken in Robina (bij verstrekken leningen, deze geen onderzoeke heeft gedaan - wel de zekerheid gaf)- 6000 mensen de klos - daders bank onderafdeling waar de risico beleggingen worden (ING netzo) onder gebracht (ontlopen toezichthouders) - verzekeraar aanwezig - notarissen (in feite mede verantwoordelijk(aanwezig) - komen met een waarschuwing van af enz. dan kun je niet meer spreken van een bewust risico nemen. Dexia is een soort gelijk gebeuren - 23 jaar procederen - bedreigingen d.m.v. deurwaarders enz enz de ene smerige truck na de andere. Zilveren Kruis vermeld niet dat het woekerpolissen betreft en bood aan als levensverzekeringen. Belasting vrij sparen = wederom een fars - bij uitkeringen alsnog bealstingen enz enz Het syteem is zo rot dat een beer put niet diep genoeg gegraven kan worden om alles in te gooien. Vervolgens worden met behulp van belastinggelden ook nog eens banken overeind gehouden, dezelfde bank die oplichtingszaken afdoet alszijnde ceviele processen. Hou het hier maar even mee, kan er boekwerk van maken.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe11 jan. 2024 - 7:36

Claimorganisaties zijn al sinds 2006 om verzekeraars aan te pakken.

JohnnyH
JohnnyH10 jan. 2024 - 13:36

Ooit een woekerpolis gehad bij NN. 2* (of3*) dossier ingestuurd bij claimbureau/ consumentenbond. Kreeg laatst weer bericht om opnieuw de papierwinkel in te sturen.Om zot van te worden. Nu maar afwachten of er nog iets af komt😀

LodyM
LodyM10 jan. 2024 - 11:58

Ik had een woekerpolis bij Reaal-SNS , ik heb een formulier getekend met daar in de afspraak dat ik naast het bedrag wat ik kreeg ik toch nog een bedrag zou kunnen krijgen als dat van toepassing zou zijn . Ben benieuwd hoe dit afloopt met SNS .

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe10 jan. 2024 - 13:31

Hallo Lody, als u zich nog niet aangemeld heeft bij een van de organisaties als woekerpolis.nl enz. dan is het verstandig om dat snel te doen. Het zou maar zo eens kunnen dat er ook met Reaal geschikt gaat worden. Op het moment dat dat bekend gemaakt wordt is aanmelden bij een organisatie niet meer mogelijk.