Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Verwijderingsbijdrage nodig voor recycling'

22-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
e-waste_01.jpg
De verwijderingsbijdrage is van wezenlijk belang voor een verantwoorde recycling. Dat zegt de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) zondag in reactie op de oproep van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Die organisatie wil af van de bijdrage, die klanten in de winkels moeten betalen bij aanschaf van elektrische apparaten.
Volgens de RND heeft dat al zo veel geld opgebracht, dat daarvan het recyclen van producten als koelkasten en televisies nog jarenlang kan doorgaan. De NVMP spreekt dat tegen en zegt dat de beschikbare financiële middelen om verantwoorde recycling mogelijk te blijven maken nog ontoereikend zijn.
Volgens de NVMP is er nu 220 miljoen euro voorhanden voor inzameling en recycling en niet, zoals de RND zegt, 300 miljoen euro. Dat bedrag is onvoldoende om de inzameling en recycling te betalen van alle elektrische apparaten, aldus de NVMP. Volgens een woordvoerder van de RND is het reservebedrag veel hoger en baseert de NVMP zijn cijfers op gegevens van 2008. ,,De RND constateert dat ook in 2009 de reserves weer aanzienlijk zijn gegroeid ten gevolge van te veel betaalde verwijderingsbijdrage'', aldus de woordvoerder. ANP
Zaterdag 20 maart werd de verwijderingsbijdrage uitgebreid besproken in Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!