Kassa

Verwachting is dat woningtekort terugloopt

  •  
08-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hypotheek huis sleutel
De verwachting is dat de bouwachterstand van het aantal woningen deels ingelopen gaat worden, stellen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een prognose.
Het aantal huishoudens groeit naar verwachting de komende jaren steeds minder hard. Daardoor valt het aantal woningen dat gebouwd wordt vanaf dit jaar al hoger uit dan de extra vraag naar nieuwe woningen, verwachten de statistici.

Na 2025 weer groei aantal huishoudens

Lang duurt deze situatie echter niet. Na 2025 ligt de jaarlijkse bouw van nieuwe woningen weer lager dan de groei van het aantal huishoudens. Tot en met 2045 gaan de groei van het aantal huishoudens en het aantal nieuw gebouwde woningen daardoor ongeveer gelijk op, denken CBS en PBL.

Regionale verschillen

Op regionaal gebied zijn er de nodige verschillen. Zo worden er in Groningen al vanaf 2030 meer woningen gesloopt dan er bijgebouwd worden waardoor de woningvoorraad afneemt. In Friesland en Drenthe raken nieuwbouw en sloop in 2040 in evenwicht. In Zeeland en Limburg zal de netto woningbouw tussen 2030 en 2040 stilvallen.
In alle andere provincies blijft de woningbouw groter dan de sloop, waarbij in Noord- en Zuid-Holland de woningvoorraad het meest toe blijft nemen. De komende jaren groeit het aantal woningen in Zuid-Holland het sterkst. Die provincie is goed voor haast een derde van de toename van het aantal woningen tot en met 2025.

Bijbouw in grote steden

In die periode wordt in de grote steden nog fors bijgebouwd. In Amsterdam duurt die periode van groei van het aantal woningen zelfs tot en met 2040 volgens de statistici. Verder valt met name op dat Almere door blijft groeien. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

manwijf
manwijf8 okt. 2019 - 11:16

Het CBS is trouwens hoogst onbetrouwbaar als het om cijfers en verwachtingen gaat. Zij riepen ook dat de werkeloosheid afnam en de criminaliteit gedaald was. Niets was minder waar. 

manwijf
manwijf8 okt. 2019 - 11:13

Goed beschouwd is het heel oneerlijk, dat heel NL beslist over de toename van het aantal woningen (of inwoners zo u wilt) van de randstad provincies. Hier wordt alles volgebouwd en slippen de wegen compleet dicht, terwijl er in de rest van NL hoegenaamd niets verandert. Voor de meesten dus 'ver-van-mn-bed-show).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!