Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vertrouwen in woningmarkt opnieuw gedaald

23-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis-euro_41.jpg
Het vertrouwen in de woningmarkt onder zowel (potentiële) starters als woningbezitters is voor het tweede kwartaal op rij gedaald. Dit blijkt uit het donderdag gepubliceerde woonbericht van ING.
Negatieve stemming
In het tweede kwartaal van 2011 kwam de ING Woonindex uit op 93 punten, een daling van 5 punten ten opzichte van drie maanden eerder. Volgens Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING, wordt de negatieve stemming ingegeven door de dalende huizenprijzen en de vastzittende woningmarkt.
Discussie
Bovendien heerst er nog steeds onrust door de aanhoudende discussie over de hypotheekrenteaftrek. Dit vertaalt zich in het toenemende aantal mensen dat zijn hypotheekrente voor 20 jaar zou vastzetten bij afsluiten of oversluiten: 14 procent, tegen 9 procent in het eerste kwartaal.
Rust
Om de dalende lijn van het vertrouwen in de woningmarkt te stoppen, is volgens Noordervliet rust op de markt nodig. ,,De woningmarkt zit op slot. Er is behoefte aan een breed, integraal plan. De belanghebbenden in de woningmarkt, oftewel de overheid, de banken, toezichthouders en consumentenorganisaties, moeten hiertoe samen in actie komen.''
Starters
Het aantal starters dat het nu een gunstige periode vindt om een huis te kopen, neemt ook af. ,,Dit is opvallend. Eigenlijk is het nu een prima periode om een huis te kopen. Het aanbod is groot, de prijzen dalen naar een realistisch niveau en potentiële kopers hebben een lange bedenktijd. Ik denk dat starters zich laten afschrikken door slechte berichten over een vastzittende woningmarkt, maar eigenlijk is dat voor hen juist goed nieuws'', aldus Noordervliet.
Positief
Verder wijst het onderzoek van ING uit dat 55 procent van de huizenbezitters en starters achter de nieuwe hypotheekregels staat. Die bepalen onder andere dat het aflossingsvrije hypotheekgedeelte voortaan wordt beperkt tot maximaal 50 procent van de marktwaarde van een woning. 13 procent wil zelfs dat de aflossingsvrije hypotheekvorm geheel moet worden verboden. 32 procent van de respondenten is tegen de nieuwe regels.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!