Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vertrouwen consumenten bijna op laagste punt ooit

23-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
252 keer bekeken
  •  
winkelstraat 930 x 520

Het consumentenvertrouwen is bijna gedaald naar het laagste punt ooit gemeten. Alleen in februari en maart 2013 lag het vertrouwen lager, bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds de Russische inval in Oekraïne is de stemming onder consumenten flink verder verslechterd. De koopbereidheid daalde in maart ten opzichte van februari, tot het laagste niveau in 8,5 jaar. Nederlanders waren vooral negatiever over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden.

Al somberder door inflatie

Consumenten werden al maanden op rij steeds somberder, aldus het CBS. Dat kwam omdat de prijzen sterk stegen en het leven duurder werd door de inflatie.

In het consumentenvertrouwen van maart speelt volgens het CBS voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee. Daardoor is de inflatie in Europa alleen nog maar verder omhoog gegaan.

bron: CBS / ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Helen 66
Helen 6623 mrt. 2022 - 13:28

De overheid heeft geld genoeg, ONS belastinggeld. maar spendeert dat NIET aan ons bijvoorbeeld aan compensatie van de hoge inflatie, maar aan EU, 3e wereld, immigratie, klimaat etc. Oekrainers krijgen leefgeld, maar AOWers worden ontkoppeld van het minimumloon. Vreemd Volk eerst bij dit kabinet.

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe24 mrt. 2022 - 8:56

Klopt niet met de feiten: elke Nederlander draagt 282 euro per jaar af aan de EU. Daar komt ook geld van terug. Als je dat eraf trekt blijft daar nog 138 euro per jaar van over. Die mooie snelwegen, koeien in de wei, of werkgelegenheid komen niet uit de lucht vallen. Hebt u daar wel eens over nagedacht? Nog een feit: 0,61% van ons inkomen gaat naar ontwikkelingshulp. Dat is een fooi vergeleken met het gedrag wat we aan grond- en delfstoffen uit die landen trekken. En nog maar een feit: de overheid neemt op dit moment maatregelen om mensen met lage en middeninkomens tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie. Dat u leefgeld voor vluchtende Oekraïners -dat land en hun inwoners worden kapot gebombardeerd- vergelijkt met AOW hier in ons veilige Nederland is werkelijk buiten alle perken.

JannieBoe
JannieBoe25 mrt. 2022 - 12:18

Nog iets wat niet klopt: AOW'ers worden helemaal niet 'ontkoppeld van het minimumloon.' Dat klopt gewoon niet met de feiten. Het wettelijk minimumloon en de daarvan afgeleide uitkeringen zoals AOW en bijstand worden in beginsel tweemaal per jaar aangepast, op basis van de gemiddelde cao-loonstijging bij bedrijven en de overheid. Dit mechanisme staat bekend als ‘koppeling’. Deze automatische aanpassingen blijven overeind. De reguliere koppeling blijft gewoon in stand. Bron: https://esb.nu/blog/20069300/vier-misverstanden-over-de-ontkoppeling-van-de-aow

aad piraat
aad piraat23 mrt. 2022 - 11:10

Zolang de top van de marktwerking er beter van wordt zal inflatie in stand worden gehouden. Het is een ieder inmiddels wel duidelijk dat marktwerking niet werkt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!