Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vertraagde trein zoeft tussen grote steden

17-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174174.jpg
Reizigers hebben er een paar jaar op moeten wachten, de beloofde snelheid wordt nog niet gehaald, hij gaat de grens nog niet over en het levert de NS voorlopig nog geen geld op, maar hogesnelheidstrein Fyra rijdt.
Vanaf 7 september kunnen reizigers gebruikmaken van de trein die in 43 minuten van Amsterdam via Schiphol naar Rotterdam zoeft. Maandag kreeg de pers een voorproefje.
NS Hispeed verwacht dat in de spits vooral forenzen gebruik zullen maken van de snelle treinverbinding. ,,Maar ook de zakelijke reiziger en in de daluren dagjesmensen die even willen winkelen in een andere stad'', zegt Michiel van Roozendaal, directeur van NS Hispeed. Hoeveel mensen gebruik zullen maken van de snellere, maar duurdere verbinding, durft Van Roozendaal niet te voorspellen.
Hij verwacht dat door de verbinding de verhoudingen tussen de twee grote steden zullen veranderen. ,,Er zal veel meer verkeer tussen die steden komen.''
Een kaartje kost na een aanloopfase van een paar weken in de spits 7 euro meer tussen de twee grote steden. NS Hispeed verwacht dat reizigers dat wel over hebben voor de tijdwinst. En het gaat ook wonderbaarlijk snel over de nieuwe spoorlijn. Tijd om naar het landschap te kijken is er haast niet. Onderweg gaat de trein ook nog door drie tunnels die het zicht op het landschap of de file op de aangrenzende A4 onttrekken.
De NS zal de eerste jaren uitsluitend geld toeleggen op de verbinding. ,,We hebben de concessie voor 15 jaar. Binnen die periode zijn we winstgevend en zijn de aanloopverliezen goedgemaakt'', aldus Van Roozendaal.
In de loop van volgend jaar moeten de snellere treinen van de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda over de HSL gaan rijden, met 250 kilometer per uur in plaats van de 160 kilometer per uur die de treinen die er nu rijden maximaal kunnen halen. Vanaf december dit jaar rijdt de Thalys met 300 kilometer per uur over de hogesnelheidslijn; dan komt Parijs echt een stukje dichterbij.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!