Kassa

Verspillingsmeter: Nutteloos parkeerterrein in Emmen 

03-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10649 keer bekeken
  •  

Jaarlijks gaan in Nederland miljoenen euro’s over de balk door mislukte bouwplannen, bizarre subsidies, niet-werkende regels en ondoordachte projecten. De Verspillingsmeter zoekt uit hoeveel geld er in jouw gemeente wordt verspild. Zo heeft de gemeente Emmen in 2016 miljoenen euro’s weggegooid door de bouw van een nutteloos parkeerterrein.  

Emmen staat bekend om twee dingen: Hunebedden en de dierentuin. Vooral dat laatste is, volgens de gemeente, een trekpleister van jewelste. Zeker nu ze de ouderwetse naam ‘Dierenpark Emmen’ hebben veranderd naar het hippe ‘Wildlands Adventure Zoo’. Veel meer van deze tijd.   

Kosten aanleg: 3 miljoen euro

Om al die duizenden toeristen en dagjesmensen een veilige plek te bieden, werd in 2016 begonnen met de aanleg van duizend nieuwe parkeerplaatsen aan de Schapenveenweg. Dit kostte de gemeente maar liefst 3 miljoen euro. Een schijntje natuurlijk, want die kosten heb je er uiteraard binnen de kortste keren eruit…Toch?    

Helaas: na 7 jaar zijn ze wakker geworden uit hun mooie droom. De bezoekers laten het massaal afweten. Het enorme parkeerterrein ligt er nu alweer jaren nutteloos bij. Geen auto wordt er neergezet. Het is wél een perfecte plek voor rijlessen. Veel autorijscholen maken gebruik van de lege ruimte.   

Kosten sloop: 650 duizend euro

Maar aan alles komt een eind. Binnenkort wordt het parkeerterrein afgebroken. Voorlopige sloopkosten: 650.000 euro.

Podcast 

Luister ook naar de podcast van onze BNNVARA collega’s ‘Weggegooid Geld’!

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

m.swinkels
m.swinkels13 jan. 2023 - 17:40

In Eindhoven hebben we ook zo'n vergelijkbare situatie. Aan de Aalsterweg is enkele jaren geleden een parkeer garage gereed gekomen met 2 a 3 parkeer niveau's maar er staan maar enkele voertuigen in en verder staat hij gruwelijk LEEG te zijn. En dan staan er voornamelijk enkele (ongeveer 10) auto's van bijvoorbeeld personeel en ambulance auto''s

Eric87
Eric875 jan. 2023 - 8:45

Waarom niet 1x per jaar de kermis daar neer zetten i.p.v. op die kleine parkeerplaats voor het gemeentehuis. Kan de kermis gelijk een stuk groter, verdient de gemeente daarmee het onderhoud terug en de jeugd is blij met een nieuwe grootste kermis van het Noorden.

Vrolijke Vinnie
Vrolijke Vinnie5 jan. 2023 - 6:58

Het is natuurlijk heel zichtbaar, maar 3,5 miljoen euro is op de totale overheidsuitgaven natuurlijk een schijntje. Ik snap dan ook niet waarom hier in een landelijk programma aandacht aan besteed moet worden. Meer iets voor een regionaal dagblad.

Mmmmmm
Mmmmmm4 jan. 2023 - 10:58

Geen nutteloze investering. Gebruik deze autoparkeerplekken om daar in plaats van op drukke parkeerplekken in Emmen (Centrum en andere musea/bezienswaardigheden) te parkeren. De "oude" parkeerplekken kunnen worden gebruikt voor een betere leefbaarheid van Emmen. Bij leefbaarheid denk ik aan meer groen, meer fietspaden, schonere lucht. Vanaf de nieuwe parkeerplekken kan je met een elektrische bus of per fiets/e-bike naar de gewenste plek. Kortom: gebruik deze unieke kans.

1 Reactie
Franske1958
Franske19584 jan. 2023 - 11:17

"Vanaf de nieuwe parkeerplekken kan je met een elektrische bus of per fiets/e-bike naar de gewenste plek." Hoe kom ik op die parkeerplek dan aan een fiets/e-bike?? Zelf eigen fiets/e-bike meebrengen soms? En hoe vervoer ik dan mijn gekochte boodschappen vanaf de winkel naar mijn auto, ga echt niet 3 KM lopen met een vol winkelwagentje naar mijn auto.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!