Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verspillingsmeter: Brug in Apeldoorn

17-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1715 keer bekeken
  •  
THUMB verspillingsmeter apeldoorn

Jaarlijks worden in Nederland miljoenen euro’s over de balk gesmeten voor mislukte bouwplannen, bizarre subsidies, niet-werkende regels en ondoordachte projecten. De Verspillingsmeter zoekt uit hoeveel geld er in jouw gemeente wordt verspild.

De gemeente Apeldoorn is prachtig: mooie bossen en prachtige winkelstraten. Maar ja, dat is iets voor oude mensen. Apeldoorn wil een jonge, frisserre uitstraling. Daarom zijn ze enorm blij dat Saxion de Hogeschool Apeldoorn heeft gekozen als locatie voor het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. De studie over onder andere Cybersecurity gaat veel nieuwe studenten trekken.   

Maar, om al die studenten een beetje tevreden te houden, moet je uiteraard een beetje investeren. In andere woorden: gemeenschapsgeld uitgeven.

Brug om wandeltijd te verkorten

De verwachting is dat de meeste nieuwe studenten met de trein naar Apeldoorn reizen. Om van het station naar het schoolgebouw te komen, moet er een stukje gewandeld worden.   

Zo’n wandelingetje kost de studenten ongeveer tien minuten. Dat is volgens de wethouder veel te lang voor die jonge mensen; dan zijn ze al kapot voordat het eerste college is begonnen!  

Daarom besluit de gemeente om voor 650.000 euro een brug over het kanaal te bouwen, zodat de Hogeschool makkelijker te bereiken is. Dat scheelt de studenten maar liefst drie minuten wandeltijd. Dan hebben ze op school zelfs nog even tijd om bij te komen voor de lessen beginnen.

Ontevredenheid onder inwoners van Apeldoorn

De inwoners van Apeldoorn en vele politieke partijen spreken er schande van. Ze vinden het pure geldverspilling. Maar de gemeente houdt voet bij stuk: die brug gaat er gewoon komen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Kees2023
Kees20237 mrt. 2023 - 19:31

Bullshit-artikel. Dit staat vol met onwaarheden. Het gaat hier niet om 1 miljoen euro maar om 4 euro per inwoner. Dat is minder dan twee biertjes. Hoeveel is een leven van een student waard? De huidige weg is zeer onveilig en de wegen in Welgelegen zijn overbelast. Deze brug maakt het centrum toegankelijk voor voetgangers en dat is te prijzen. Ik vind het zeer teleurstellend dat BNNVARA geen enkel wederhoor heeft gepleegd. Deze brug zorgt voor een sterke daling in de CO2 uitstoot. De meeste bewoners zijn voor en bovendien is dit democratisch besloten. Waarom hebben we een democratie als een klein groepje de dienst denkt uit te maken. Dan hadden ze op een partij moeten stemmen die hier tegen was.

KittenCloud
KittenCloud29 jan. 2023 - 11:58

Ik vind 't belachelijk, zo'n enorm groot bedrag verspillen alleen maar zodat men 3 minuten minder hoeven te lopen. In een ander artikel las ik dat ze als argument "veiligheid" benoemde. slaat nergens op. Ik had nooit eerder gelet op "mislukte projecten" van gemeentes, hartstikke interessant om hierover te lezen en goed dat tot aandacht wordt gebracht! Heel het concept van Testcase vind ik tof.😉

MadameX2019
MadameX201928 jan. 2023 - 16:26

Dat deze gemeente niet weet hoe ze met geld om hoort te gaan weet ik dankzij een vriendin van mij die er tot voor een paar jaar terug heeft gewerkt. Zij werkte toen bij het Klantcontact-centrum van deze gemeente. Zij werkte in 1 team dat de verantwoordelijkheid droeg voor de telefoontjes van de afdelingen Algemeen en Sociaal. Omdat zij na de reorganisatie in dienst kwam moest zij voor 1 uurloon tegelijkertijd zowel de burgers te woord staan die én voor Algemeen belden én voor Sociaal. Terwijl de collega’s die voor de reorganisatie al in dienst waren tijdens deze ‘reorganisatie’ de keuze kregen of ze wel óf niet op beide afdelingen wilden bellen. Dat betekent dat de gemeente Apeldoorn al jaren ambtenaren een volledig uurloon/maandsalaris betaalt om maar op 1 afdeling te bellen. Dat kost dus 2 x zoveel geld dan de nieuwe collega’s die voor 1 uurloon op 2 afdelingen bellen. Je hebt het hier over honderdduizend euro’s per jaar die worden verspild dus dat bruggetje van €650.000 valt best mee hoor.

nipe1
nipe118 jan. 2023 - 17:24

Als jonge mensen niet meer tien minuten kunnen wandelen dan is het toch wel heel erg met ze! Kan die wethouder zelf nog wel uit zijn stoel komen? Of is dat al te veel voor een huidige ambtenaar?

1 Reactie
Kees2023
Kees20237 mrt. 2023 - 19:32

Onzin, is gewoon democratische besloten. Dan had je anders moeten stemmen. Die brug is een grote aanwinst en die komt er ook!

alk
alk18 jan. 2023 - 11:43

In de politiek telt alleen het scoren van projecten. Dan is de naam van de wethouder, minister of ander politiek onbenul tot in de eeuwigheid een bekende naam, zoals de carpoolstrook bij Muiden. De grootste blunder van Hanja Maij-Weggen. Tenslotte geeft het geld van een ander erg makkelijk uit en je krijgt er geen pijn van in je eigen portemonnee.

1 Reactie
gewicht
gewicht18 jan. 2023 - 12:40

Die brug dan ook nog de naam geven van de desbetreffende wethouder en zijn faam en glorie zijn compleet. Wel op kosten van de gemeenschap maar dat is niet van belang.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!