Verspilling in de zorg? Meld het bij de minister!
25-05-2013
• leestijd 3 minuten
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid opent vanavond in de uitzending van Kassa het meldpunt 'Verspilling in de Zorg'. Iedereen die een idee heeft om verspilling in de zorg tegen te gaan, te voorkomen of op te lossen kan dat melden via een speciaal meldpunt.
Schippers riep eerder al patiënten, burgers en zorgverleners op om met haar mee te denken over bezuinigingen in de zorg. Het bestrijden van verspilling moet de stijging van de zorgkosten beperken, want die zijn volgens het CBS in 2012 opnieuw gestegen met 3,7% tot 92,7 miljard euro per jaar.
Oplossingen
Doel
van het meldpunt is om inzicht te krijgen waar verspilling voorkomt en welke mogelijke oplossingen er te bedenken zijn. Die oplossingen moeten leiden tot concrete acties om verspilling terug te dringen. Het kan bijvoorbeeld gaan om verspilling van hulpmiddelen, maar ook om energieverspilling bij de huisartsenpraktijk of inefficiëntie in het verpleeghuis. Meldingen die binnenkomen bij het meldpunt worden verdeeld over verschillende projectgroepen: medicijnverspilling, verspilling in langdurige zorg, ziekenhuiszorg en GGZ. Die projectgroepen moeten concrete acties ondernemen om verspilling terug te dringen. Het meldpunt zal de hele kabinetsperiode geopend blijven.
Meedenken
Ook Kassa deed in maart een oproep aan de kijkers om mee te denken over besparingen in de zorg. De tien beste inzendingen werden in de uitzending
besproken
en een week later
gepresenteerd
aan minister Schippers. Eén van die ideeën leidde meteen tot actie van minister Schippers: Pieter van der Molen stelde voor dat de winsten van zorgverzekeraars geïnvesteerd zouden worden in de gezondheidszorg. Schippers riep de verzekeraars toen op om de
premie
voor zorgverzekering te verlagen. Inmiddels is bekend dat de winst van zorgverzekeraars het afgelopen jaar €1,4 miljard bedroeg.
Medicijnen
Een ander bekend probleem in de zorg is de verspilling van medicijnen en geneesmiddelen. Een doorn in het oog van velen, bijvoorbeeld van mevrouw Muizelaar uit Dronten. Zij moet regelmatig medicijnen terugbrengen naar de apotheek, soms voor honderden euro's. Die - ongebruikte - medicijnen worden dan vernietigd. Kan dat niet anders, is de vraag van mevrouw Muizelaar aan minister Schippers. Ook
apothekers, huisartsen en patiënteorganisaties riepen onlangs op tot een vermindering van medicijnverspilling. Zij willen dat medicijnen die worden teruggebracht aan andere patiënten kunnen worden verstrekt.
Patiëntenkoepels
Vier landelijke patiëntenkoepels presenteerden
vandaag
de resultaten van hún meldpunt over besparingen in de zorg. De organisaties willen dat de verspilling van zorgeuro's wordt aangepakt, vóórdat het kabinet gaat snijden in het basispakket om €1,5 miljard te bezuinigen. 2500 mensen reageerden met een melding. 48% van de respondenten ervaart onnodige zorg. De meldingen gaan ook hier met name over overbodige of onnodig dure medicijnen (37% van de meldingen). Daarnaast moest 13% van de respondenten onnodig terugkomen bij een dokter en ondervond 12% verspilling omdat er opnieuw foto's werden gemaakt, diagnoses dubbel werden gesteld en onderzoeken werden herhaald. Ook werden er veel suggesties gedaan om fraude met declaraties tegen te gaan. Mensen stellen voor om declaraties via patiënten te laten verlopen en om patiënten beter inzicht te geven in het declaratieoverzicht. Dat is ook het plan van minister Edith Schippers.
Klik
hier
om naar het meldpunt te gaan!