Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Versoepelingen coronaregels maken benzine nog duurder'

11-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
benzine tanken diesel olie 930 520
Nu de coronamaatregelen versoepelt worden, gaan we wereldwijd weer massaal de weg op, aldus het Internationaal Energieagentschap. Volgens hen neemt de vraag naar olie weer toe, waardoor de (nu al hoge) prijzen voor benzine en diesel nog wel even zullen stijgen.
Eerder deze week bereikte de benzineprijs in Nederland een record. Voor een liter E10 (Euro95) betaalde je afgelopen maandag gemiddeld 1,905 euro, onderzocht consumentenorganisatie United Consumers. Inmiddels is dat bedrag iets lager: 1,900 euro. 
Voor diesel geldt momenteel een adviesprijs van 1,547 euro. Die brandstof was medio oktober 2012 het duurst, met een adviesprijs van 1,558 euro.

Wie goed zoekt, tankt voor 1,70 euro

UnitedConsumers houdt de brandstofprijzen al sinds begin deze eeuw dagelijks bij op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. 
Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij goedkope pompen in Nederland nog mogelijk om E10 voor minder dan 1,70 euro per liter te tanken. De Nederlandse benzineprijs bestaat voor een groot deel uit accijns. Dat is een vaste heffing die door de overheid is vastgesteld.

Productie opschroeven

Het IEA verwacht niet dat het olieverbruik door het vele thuiswerken zijn beste tijd gehad heeft. Het raadt oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland daarom aan om hun olieproductie weer meer op te gaan voeren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!