Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Versobering en wachtlijsten bij wijkverpleging

31-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_verpleegkundige.jpg
De zorg voor ouderen en langdurig zieken wordt onnodig verschraald. Dat komt doordat verzekeraars en zorgkantoren op de tarieven korten en bovendien minder uren wijkverpleging en intensieve zorg inkopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van brancheorganisatie ActiZ dat zaterdag is bekendgemaakt.
Verslechterd
De mogelijkheden om iets te doen aan de kwaliteit van de zorg zijn verslechterd, vindt bijna een op de drie (30 procent) zorgaanbieders. Een op de zeven (13 procent) vindt juist dat er meer stimulansen voor kwaliteitsverbetering zijn. Zeker vier op de tien zorgaanbieders denken dat er dit jaar lange wachtlijsten ontstaan voor wijkverpleging.
Budget
ActiZ dringt er bij staatsecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn) op aan om het beschikbare budget helemaal te gebruiken. Volgens organisaties in de thuiszorg kunnen wijkverpleegkundigen niet of onvoldoende voldoen aan de behoefte van hun cliënten.
Langer thuiswonen
Door de vergrijzing en afname van het aantal verzorgingshuizen wonen steeds meer ouderen langer thuis waar ze zijn aangewezen op thuiszorg door de wijkverpleging. Het kabinet heeft er ook op ingezet dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Maar dat staat volgens ActiZ op gespannen voet met het gegeven dat verzekeraars en zorgkantoren korten op wijkverpleging.
Hervormingen ouderenzorg
,,Wij vinden dat verzekeraars en zorgorganisaties gezamenlijk staan voor het slagen van een enorme opgave: de hervormingen van de ouderenzorg. Dat betekent dat er ook in die lijn onderhandeld moet worden'', aldus directeur Aad Koster. ,,Omdat het al een enorme uitdaging is om dit te lagen slagen, moeten zorgverzekeraars het niet onnodig moeilijk maken.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!