Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Verslaafd aan neusspray
04-03-2006
•
leestijd 2 minuten
•
889 keer bekeken
•
Een verstopte neus: even sprayen met neusspray. Maar is dat verstandig? Neussprays blijken erg verslavend te zijn. Maar wat zijn daarvan de gevolgen?
Jaarlijks kopen we met z’n allen in Nederland zeven miljoen verpakkingen met neusspray. Om zo bij een verkoudheid bijvoorbeeld toch lekker te kunnen slapen.
Verslavend
Neusdruppels geven acute verlichting door het
w/>erkzame bestanddeel Xylometazoline. Via het slijmvlies gaat het naar de bloedvaten in de neus en die vernau
w/>en
w/>aardoor het hele neusslijmvlies slinkt en je
w/>eer vrij kunt ademen.
Als het is uitge
w/>erkt, zullen de bloedvaten
w/>eer ver
w/>ijden en bij langdurig gebruik zelfs reactief z
w/>ellen. Daardoor kom je in een vicieuze cirkel terecht. De neus stelt zich in op de neusspray. En dus heb je telkens neusdruppels nodig om ge
w/>oon te kunnen ademen, want je wilt immers wel slapen. Op de lange termijn is echter telkens meer nodig voor hetzelfde effect.
Verslavingen van meer dan 20 jaar zijn daarom zeker geen uitzondering.
Schadelijk?
De verhalen gaan dat neusspray schadelijk is, en tot bijvoorbeeld een weggebrand tussenschot van de neus hebben geleid. Enige oplossing hiervoor was het plaatsen van een plastic neusschot.
Volgens Evert Rijntjes, KNO
-/>arts en gespecialiseerd in de effecten van neussprays, zijn neusdruppels niet verantwoordelijk voor het ‘wegrotten’ van het tussenschotje. Cocaïne en extreem neuspeuteren zijn daar volgens hem de boosdoeners van.
Toch heeft het gebruik van neusdruppels wel gevolgen. Zo verandert het slijmvlies in de neus bij langdurig gebruik. Zo raken de cellen van de trilharen enigszins beschadigd. Zonder trilharen ben je vatbaarder voor bijvoorbeeld infecties. Echter zodra je stopt met neusspray’s herstellen de cellen zich weer. Er treedt dus geen blijvende schade op.
Verder gaat ook het verhaal dat de bloedverdunnende werking van neusspray’s risico’s geeft op bloedpropjes. Hiervan is volgens Evert Rijntjes niks bekend. Wel kun je neusbloedingen krijgen, door de sprayen op een geïrriteerde plek van het slijmvlies.
Neusspray bevat de stof Xylometazoline. Deze stof kan gevolgen hebben voor de hartfrequentie en het samentrekken van de hartspier. Maar daarvoor moet je wel 5 flesjes toedienen. Bij kinderen iets minder, maar alsnog veel meer dan dat bij normaal gebruik het geval is.
Afkicken
Ondanks dat de gevolgen van langdurig gebruik van neusspray volgens KNO
-/>arts Evert Rijntjes niet dramatisch zijn, is afkicken bij verslaving natuurlijk wel altijd beter. Dit kan door simpelweg een week niet toegeven, en dus een week lang het product niet te gebruiken. Ook kunt u afkicken met behulp van arts. Die kan u een speciale prednison
-/>kuur voorschrijven.
Gebruik van neusspray
Neusspray is goed te gebruiken bij een verkoudheid. Maar gebruik het dan niet langer dan gedurende een week.
In de verlenging werd er doorgegaan over neussprays:
Mediaplayer:
Smalband
/
Breedband