Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verplichte etikettering ontbreekt bij visboeren

16-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
418 keer bekeken
  •  
vis in ijs 930x520
Sinds 13 december 2014 heeft de Europese Commissie de etikettering van vis verplicht gesteld. Op een etiket moet in ieder geval staan waar de vis is gevangen en hoe. Verder moet er een handelsnaam en wetenschappelijke naam op het etiket staan, bijvoorbeeld makreel (scomber scombrus). Verder de gebruikelijke dingen zoals gewicht, houdbaarheidsdatum en een identificatiemerk. Op het etiket kan ook een keurmerk staan maar het hoeft niet. Er zijn twee keurmerken: MSC voor wild gevangen vis en ASC voor kweekvis. Maar visspeciaalzaken doen dit helemaal niet en houden zich dus niet aan de wet.
Het primaire doel van de maatregel is om voor meer transparantie op de markt te zorgen zodat consumenten hun producten met kennis van zaken kunnen kiezen. En dat is weer van belang voor het verduurzamen van de visserij, want wie beter weet hoe een vis is gevangen en waar, zal wellicht sneller kiezen voor duurzaam gevangen vis.
Deze maatregel is inmiddels ruim 4 jaar oud en door (vrijwel) alle supermarkten ingevoerd. Sterker nog, de meeste supermarkten hebben ook veel van hun visproducten van een keurmerk voorzien. Maar in de visdetailhandel (viswinkels en marktkramen) is het visetiket nog nauwelijks ingevoerd, ook al is het al meer dan vier jaar verplicht.
ASC keurmerk

Etikettering ontbreekt bij visboeren

Volgens de Good Fish Foundation heeft nog geen 10% van de visdetaillisten de etikettering ingevoerd. De organisatie baseert zich op onderzoek van de Wetenschapswinkel van de Wageningen Universiteit. Kassa ging bij 12 kramen en winkels langs om te controleren of etikettering wordt gebruikt. Bij de 12 kramen en winkels die we bezochten, hadden er tien geen visetiketten of bordjes met de verplichte informatie. Twee hadden het wel, en wisten ook van alles over de vis te vertellen. Dat waren echte visspecialisten. Nico Waasdorp is één van die specialisten die als één van de eersten duurzame vis ging verkopen met een keurmerk. Hij vertelt in de video hieronder waarom hij etikettering gebruikt.

Waarom negeren de visboeren de wet?

Adriaan van Moort is secretaris van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV), de landelijke brancheorganisatie waar veel viszaken bij zijn aangesloten. Hij heeft zelf een viskiosk en is vakdocent vis aan de SVO vakopleiding Food. Volgens hem is de reden dat de visverkopers de verplichte etikettering niet hebben ingevoerd simpel: het kost enorme administratieve moeite om dat te doen en dat verdienen ze nooit meer terug. Want anders dan supermarkten die de etikettering centraal kan doen voor heel veel winkels tegelijk, moet elke visboer die etikettering zelf doen. Elke dag opnieuw en elke dag vult hij zijn voorraad weer aan met vissen die soms uit een ander vangstgebied komen en dat moet hij allemaal weer vermelden, elke dag weer. Voor een kleine visverkoper is dit al snel een behoorlijke administratieve last en dat kost tijd en dus geld. Verder stelt Van Moort dat de gemiddelde consument geen belangstelling voor die informatie heeft. Daar komt bij dat er nauwelijks of geen handhaving is en dat is ook niet bepaald stimulerend.

Heeft de consument behoefte aan etikettering?

Kassa heeft een enquête gehouden onder 1140 mensen. Op de vraag of mensen behoefte hebben aan informatie over waar de vis is gevangen en hoe, geeft 69,3% aan dat ze daar behoefte aan hebben. Met andere woorden, meer dan tweederde van de respondenten wil die verplichte informatie lezen. Ook als mensen daadwerkelijk vis kopen, willen ze de verplichte etiketinformatie hebben (59,9%). Slechts 18,7% geeft als antwoord daar niet in geïnteresseerd te zijn. De rest soms wel, maar niet altijd.
Maar gaan mensen bewuster kopen als ze weten waar de vis is gevangen en hoe? 52,7% geeft aan van wel. Maar als we vragen of ze hun koopgedrag gaan wijzigen, zegt 49,2% dat niet te gaan doen. Slechts 22,9% zegt dat ze er beter op gaan letten. De conclusie ligt voor de hand dat mensen wel graag zoveel mogelijk willen weten over de vis die ze kopen, maar niet meer dan de helft daar een harde conclusie aan verbindt.

Wat gaan de visspecialisten nu doen?

De uitzending van Kassa heeft ertoe geleid dat de branchevereniging van de visspecialisten aan tafel is gaan zitten met de Good Fish Foundation. Ze hebben afgesproken om samen een gratis etiketsysteem aan te bieden aan de visspeciaalzaken. Dat systeem is ontwikkeld door de Good Fish Foundation en maakt het voor de visverkopers stukken makkelijker om de verplichte informatie te geven. Ter stimulering krijgen de eerste honderd visspecialisten dit systeem gratis en worden ze allemaal individueel geholpen bij de het opstarten ervan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

harry popken
harry popken19 feb. 2019 - 16:39

Ja vraag me wel vaker af waarom de supermarkten alles moeten etiketteren en de warme bakker/groenteboer/slager etc. niet.

littleangel
littleangel17 feb. 2019 - 12:00

Google maar eens even naar het verschil tussen Panga en Pangasius.....! En toch worden beide benamingen voor dezelfde vis gebruikt!

bharmsen
bharmsen17 feb. 2019 - 11:42

1140 personen die de nieuwsbrief ontvangen hebben gereageerd, nu neem ik aan dat het aantal ontvangers van deze nieuwsbrief vele male hoger is en schijnbaar net als ik er geen behoefte aan hebben en dit meegenomen dan krijgt men heel andere getallen. Al die keurmerken zijn een wassen neus en gewoon geld loperij. .  

marleenvanh
marleenvanh17 feb. 2019 - 11:12

Zolang er maar geen verstopte vis ergens in zit. Hoewel...heb je een (al dan niet vermeende....) allergie dan wordt je op je wenken bediend.... Maak je je zorgen over DIEREN (u weet wel die levende, voelende, denkende wezens die spreken in talen warin de meeste mensen weigeren zichook maar enigszins te verdiepen) da heb je geen rechten. VEGAN en VEGETARISCH VERPLICHT en GOED GECONTROLEERD op alle artikelen. Laat die zg. (!) PvdD zich daar eens hard voor maken!

aiko
aiko17 feb. 2019 - 10:17

Juist manwijf

manwijf
manwijf17 feb. 2019 - 9:33

Nog maar eens: Dat MSC-keurmerk is de grootst mogelijke onzin.  Het is een door de levensmiddelenbranche verzonnen keurmerk om de consument het idee te geven dat ze goed bezig zijn, waardoor ze hun verkoop te vergroten. In de afslag betalen handelaren extra om dit keurmerk op het pakje te mogen zetten. Wordt er niet extra betaald, dan mag je dat keurmerk dus niet gebruiken, maar het is PRECIES DEZELFDE vis. Consumenten worden in de maling genomen en Kassa doet daar vrolijk aan mee. Laat Kassa eens een bezoekje nemen aan de afslag, dan kunnen ze het zelf zien.

1 Reactie
MSC Benelux
MSC Benelux22 feb. 2019 - 13:37

Beste Manwijf, Het spijt me uw reactie te lezen. Het is al meer dan twintig jaar de missie van MSC om samen met haar partners onze oceanen te beschermen en mensen te activeren om duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten te kopen. Daarvoor dragen alle betrokken partijen bij; met name de vissers die aan onze standaard voldoen hebben daarvoor aanzienlijke inspanningen gepleegd. Er is dus wel degelijk een verschil tussen gecertificeerde en niet-gecertificeerde vis, wat zich dan soms in de prijs vertaalt. Het blauwe keurmerk duidt aan dat er van zee tot uw bord door alle betrokkenen rekening is gehouden met de zorgen rond duurzaamheid. Daar staan onafhankelijke, geaccrediteerde certificeerders mee garant voor. Graag ga ik het gesprek met u aan om de dingen die u aansnijdt te verduidelijken. U kan me mailen op robin.leemans@msc.org of bellen op het nummer 070 360 59 79. Ik wens u verder nog een fijne dag toe en hoop u binnenkort te mogen spreken.Mvg, Robin

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!