Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Verplichte allergenenmelding moet herkenbaar zijn voor consument'

10-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
restaurant2.jpg
Door het gratis beschikbaar stellen van allergenen-iconen hoopt Stichting Horeca Onderwijs op een uniforme implementatie van de allergenenwetgeving. De nieuwe regelgeving op het gebied van allergenen gaat op 13 december in, maar veel horecaondernemers zijn hier nog lang niet klaar voor. Met de gratis iconen en een gratis administratieve tool wil SHO deze ondernemers een helpende hand bieden, maar het vooral overzichtelijk en herkenbaar maken voor consumenten.
Uniforme iconen
De nieuwe Europese wetgeving verplicht aanbieders van voedingsmiddelen om informatie te verstrekken over allergenen in hun producten. Door iconen van alle typen allergenen gratis beschikbaar te stellen, hoopt Stichting Horeca Onderwijs dat dit op een voor consumenten herkenbare wijze zal gebeuren.
Brenda van Dranen, adjunct-directeur van Stichting Horeca Onderwijs, legt uit. "Als ieder restaurant andere iconen gaat gebruiken, wordt het voor de consument nog steeds niet duidelijk. Eenvoud en herkenbaarheid zijn belangrijk, dat versnelt de integratie van de nieuwe regels aanzienlijk."
Administratief hulpmiddel
Ook werkt SHO aan een administratieve tool, die het voor horecaondernemers makkelijker moet maken om allergeneninformatie van hun producten bij te houden. Ook dit hulpmiddel, dat momenteel in de laatste fase van ontwikkeling is, wordt gratis beschikbaar gesteld zodat consumenten zo eenvoudig en goed mogelijk voorgelicht kunnen worden. "We proberen alle drempels weg te nemen voor zowel ondernemers als consumenten." aldus Van Dranen. "De nieuwe wetgeving moet een positieve vorm van informatieverstrekking opleveren, en geen onduidelijke verplichting."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!