Kassa

'Verplicht tweemaal daags bewegen op school'

  •  
10-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
sport kinderen 930x520
Kinderen moeten iedere schooldag minstens twee keer een halfuur fietsen, wandelen of op een andere manier in beweging komen. Minister Arie Slob (Onderwijs) moet dat scholen verplichten, vinden drie gezaghebbende adviesraden. Kinderen moeten tussendoor ook vaker van hun stoel en drie keer per week oefeningen doen om hun botten en spieren te versterken.
Bewegen is niet alleen belangrijk om gezond te blijven, stellen de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Kinderen worden daardoor ook leniger, leren beter met elkaar om te gaan en krijgen meer zelfvertrouwen, zelfinzicht en zelfbeheersing.

Ondergrens verhogen

Er zijn scholen die al genoeg bewegen of zelfs meer doen dan dat, maar op andere scholen krijgen kinderen minder kansen. Door de ondergrens te verhogen, willen de drie raden die ongelijkheid tegengaan.

Beter samenwerken

Van bewegen op school komt het nu soms niet, omdat scholen geen gymleerkracht of gymzaal kunnen vinden, platzak zijn of al een overvol lesrooster hebben, erkennen de raden. Volgens hen zou het helpen als scholen en gemeenten beter samenwerken en bijvoorbeeld vakleerkrachten met elkaar delen of een voetbaltrainer uit de buurt inschakelen. Scholen kunnen ook van elkaar leren waar je kunt sporten als je even geen gymzaal hebt.
Verder moeten scholen meer samen optrekken met sportclubs, de kinder- en buitenschoolse opvang, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De gemeente zou moeten helpen door daarin de leiding te nemen, vinden de drie adviesraden. ANP

Meer over:

sporten, beweging
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

ohagenaar
ohagenaar10 sep. 2018 - 23:53

Die adviesraden doen uitspraken waarvan het bewijs nooit is geleverd. Ik vind dit een voorbeeld van koudegrond-psychologie.Investeren in veilige speeltoestellen en die ook duurzaam onderhouden, is ook een manier om kinderen te laten bewegen. Hier ligt ook een taak voor de overheid.

JanUitDeventer
JanUitDeventer10 sep. 2018 - 20:43

Lijkt me ook dat de overheid meer moet bewegen. Opzouten!

manwijf
manwijf10 sep. 2018 - 16:54

Die bakfietsen helpen ook niet echt om kinderen van jongsaf te leren hoe je veilig moet fietsen.Ze worden er ook nog eens lui door.Ook hoeven kinderen die al lang al kunnen lopen niet meer in een wandelwagen. Lui opgevoed, gaat een kind niets brengen. 50% van de moeders is ook nog eens veel te dik. Daar creëer je dikke kinderen mee en die bewegen sowieso niet graag. Met een achterwerk van een meter breed van het bankzitten, geef je bepaald niet het goede voorbeeld. Hup, uit de auto en op de fiets of lopend naar school! Bespaart je ook nog eens een abonnement voor de sportschool. 

mientjevanhuis
mientjevanhuis10 sep. 2018 - 12:38

Eerst schaffen ze gymlessen af en nu wordt het weer aangeraden om kinderen meer te laten bewegen.Echt de wereld op zijn kop!Stom. stom!! Er zijn inderdaad veel stijve harken , maar ouders kunne  ook hun verstand gebruiken en hun kinderen op een sport club doen of ze lekker naar school te laten fietsen i.p.v. met de auto gebracht worden!!!

1 Reactie
simon55
simon5510 sep. 2018 - 16:32

Je kunt ze ook achter de auto laten lopen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!