Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Blokkeer smartphone en verplicht ademslot in auto'

20-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smartphone auto 930x520
Om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te brengen, moet iedere auto worden uitgerust met een ademslot, snelheidsbegrenzer en technologie die een smartphone blokkeert. Daarvoor pleit Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie. De landelijke projectleider Infrastructuur deed tegenover De Telegraaf een oproep aan de politiek.
Slechter gedrag
Automobilisten gedragen zich steeds slechter, stelt Van Hasselt. ,,Afleiding, drankgebruik en te hoge snelheid in het verkeer zijn steeds vaker de oorzaak van ongevallen.'' Hij vindt dat actie moet worden ondernomen om het aantal ongelukken te laten dalen. ,,Technisch is hier wat aan te doen. Dus als je gedronken hebt, start je auto gewoon niet en als je te hard rijdt, gaat er een piepje af of remt je wagen automatisch af.''
Minister erkent probleem smartphones in verkeer
De landelijke verkeersofficier Achilles Damen sluit zich in de krant aan bij de plannen van Van Hasselt. ,,Mits er juridisch geen haken en ogen aan zitten, ben ik voorstander.'' Ook Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu erkent het probleem van smartphones op de weg. Ook als de telefoon in de houder zit, richten bestuurders de aandacht veelal op het beeldscherm en niet op de weg, stelde ze eerder.
Vorig jaar november werd bekend dat ze met telecombedrijven in gesprek gaat om te kijken naar de mogelijkheden. Ze ziet graag slimme technologie waardoor telefoons tijdens het rijden worden overgenomen door de auto. Want helemaal verbieden is volgens haar geen optie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!