Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Verpleeghuizen sluiten de deuren voor bezoekers

20 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
verpleeghuis ouderen zuster 930 520
Verpleeghuizen gaat dicht voor bezoekers. De maatregel gaat vrijdagochtend vroeg in, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) na overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), waarin de meest betrokken ministers zitten. Hij spreekt van een "ingrijpend" besluit.
De Jonge verwacht niet dat mensen nu op de laatste avond nog massaal op bezoek gaan bij de ouderen. Hij kan het niet voorkomen, maar het is volgens hem ook vooral een kwestie van "het gebruiken van de je gezonde verstand".
De sluiting gaat sowieso tot 6 april duren, net als de eerder aangekondigde maatregelen. Maar De Jonge waarschuwt al dat het "reëel" is om te denken dat het langer gaat duren.

Laatste levensfase

In situaties waarin mensen in hun laatste levensfase verkeren, wordt een uitzondering gemaakt. Op die manier kunnen mensen toch nog afscheid nemen van hun naasten. Daar zal de instelling zelf over besluiten.
Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM had al geadviseerd om voor de ouderenzorg speciale plannen te maken om de toch al zwakke bewoners tegen het nieuwe coronavirus te beschermen. Ook het personeel wordt zo beter beschermd.
Sommige instellingen voor ouderenzorg hadden al besloten bezoekers te weren of hun aantal te beperken. Het besluit donderdag is genomen in overleg met de Vereniging Specialisten Ouderengeneeskunde Verenso en het RIVM.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!