Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Verpleeghuizen moeten gedwongen worden meer bezoek toe te staan'

19 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
zorg 1127
'Coronaminister' Hugo de Jonge moet de regels voor bezoek aan verpleeghuisbewoners zodanig versoepel dat hun fundamentele mensenrechten weer worden gerespecteerd. Dat schrijft advocaat Liesbeth Zegveld namens een aantal familieleden van verpleeghuisbewoners en de cliëntenraad van verpleeghuis Vondelstede in Amsterdam.
Op dit moment is er volgens Zegveld sprake van wederrechtelijke vrijheidsontneming doordat verpleeghuizen vasthouden aan het limiteren van bezoek, zowel in aantal bezoekers en aantal bezoeken als in tijdsduur. Ook al zijn bewoners wilsbekwaam, kunnen ze alleen onder begeleiding naar buiten en mogen ze geen bezoek in hun eigen appartement krijgen. Zegveld betoogt dat er geen wettelijke grond is om bewoners en hun familieleden zo te beperken. 

Bezoeken bij stervende bewoners

Ook is de omgang van sommige verpleeghuizen met het bezoeken van stervende bewoners een doorn in het oog van Zegveld. Bijvoorbeeld bij Amsta, de koepel waar Vondelstede onder valt, mogen maximaal drie keer twee bezoekers afscheid nemen en mag zo'n bezoek niet langer duren dan twee uur. Als er zes bezoekers zijn geweest, is verder bezoek verboden. 
Zegveld stelt dat bewoners en familieleden nu zijn overgeleverd aan de wil van de zorginstellingen, die ten onrechte schermen met door de Staat gestelde regels. Minister De Jonge moet zorgen dat de onterechte beperkingen worden losgelaten. Doet hij dat niet voor woensdag, dan spannen de familieleden en de cliëntenraad een kort geding aan tegen de Staat, aldus de advocaat. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!