Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Verpleeghuizen laten ouderen te weinig doen'

03-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bejaarde dement 930 x 520
Te veel ouderen hebben te weinig te doen in het verpleeghuis. Ze zitten binnen en kunnen niet naar buiten. Sommigen hebben geen eigen kamer met eigen spullen om zich even in terug te trekken. Dat zou "onmenselijk en vernederend" kunnen worden, zegt het College voor de Rechten van de Mens. "Gebrek aan personeel mag het naar buiten gaan van cliënten niet belemmeren", aldus het college.
'Niet slecht, wel knelpunten'
De organisatie, de opvolger van de Commissie Gelijke Behandeling, heeft gekeken bij zes verpleeghuizen en presenteerde de uitkomsten woensdag. Het gaat over het algemeen "niet slecht" en er zijn geen vernederingen gevonden, maar wel "knelpunten", aldus het rapport.
Wantoestanden
Het gaat soms om kleine dingen. Een van de onderzochte verpleeghuizen besloot bijvoorbeeld dat de ouderen niet meer onder hun eigen dekbedhoes mochten slapen. In plaats daarvan kregen ze witte hoezen van de instelling. Dat maakte het wassen van de hoezen makkelijker. Maar voor de ouderen betekende het dat hun eigen kamer, in feite hun leefwereld, minder eigen werd. "Ik heb er echt over gehuild. Het is niet meer mijn huisje, mijn geriefelijke huisje", zei een bewoner tegen de onderzoekers. Ergens anders kreeg een oudere man geen hulp toen hij naar de wc moest, omdat hij toch iets droeg tegen incontinentie. Een andere bewoner moest zelfs in het openbaar naakt over de gang naar de douche lopen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

p750mmx
p750mmx3 feb. 2016 - 12:06

Het zal de komende jaren alleen nog maar erger gaan worden ben ik bang. Een groot gedeelte van het geld gaat in de zorg naar de verkeerde plekken toe. Er moet geld worden verdiend, niet kostendekkend maar dikke winsten. Het geld moet naar het verplegend personeel en niet naar het bestuur of naar een nieuw gebouw terwijl er met het oude helemaal niets mis is. Commercie heeft de zorg om zeep geholpen in Nederland en een bejaarde wordt hier enkel nog maar als last i.p.v. lust gezien. Het is natuurlijk niet zo dat de mensen op de vloer de zorg niet willen verlenen, maar in veel gevallen komen ze er gewoonweg niet aan toe. Te weinig handen aan het bed, het is geen fabeltje! Mijn vrouw doet haar stinkende best als enkele nachtdienst bij een groep demente ouderen. Ze loopt de benen onder haar bibs uit de hele nacht en is zelfs buiten haar werktijd nog volop met de zorg begaan, maar zij ziet de zorg steeds verder verarmen door onwerkbare (theoretische) regelgeving, wat de werkelijke zorg aan de mens niet ten goede komt. En zij is daarin natuurlijk niet de enige, het merendeel van verplegen personeel wil alleen maar goed doen, maar je moet er wel de mogelijkheid toe krijgen. Het is inmiddels dramatisch en wordt alleen maar erger de komende jaren. Hierboven staan schrijnende voorbeelden genoemd, maar wat te denken van al die ouderen die nu helemaal niet meer in een verzorgingshuis terecht kunnen komen en buiten het zicht een veel ellendiger bestaan in eigen huis door moeten maken? Met een veel groter gebrek aan goede zorg, want wie regelt dat voor hen als de eigen kinderen/omgeving het niet kan doen, of zou willen doen. Nederland (lees regering), moet zich diep schamen dat ze het zover heeft laten komen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!