Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Verpleeghuizen laten ouderen te weinig doen'

3 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
bejaarde dement 930 x 520
Te veel ouderen hebben te weinig te doen in het verpleeghuis. Ze zitten binnen en kunnen niet naar buiten. Sommigen hebben geen eigen kamer met eigen spullen om zich even in terug te trekken. Dat zou "onmenselijk en vernederend" kunnen worden, zegt het College voor de Rechten van de Mens. "Gebrek aan personeel mag het naar buiten gaan van cliënten niet belemmeren", aldus het college.
'Niet slecht, wel knelpunten'
De organisatie, de opvolger van de Commissie Gelijke Behandeling, heeft gekeken bij zes verpleeghuizen en presenteerde de uitkomsten woensdag. Het gaat over het algemeen "niet slecht" en er zijn geen vernederingen gevonden, maar wel "knelpunten", aldus het rapport.
Wantoestanden
Het gaat soms om kleine dingen. Een van de onderzochte verpleeghuizen besloot bijvoorbeeld dat de ouderen niet meer onder hun eigen dekbedhoes mochten slapen. In plaats daarvan kregen ze witte hoezen van de instelling. Dat maakte het wassen van de hoezen makkelijker. Maar voor de ouderen betekende het dat hun eigen kamer, in feite hun leefwereld, minder eigen werd. "Ik heb er echt over gehuild. Het is niet meer mijn huisje, mijn geriefelijke huisje", zei een bewoner tegen de onderzoekers. Ergens anders kreeg een oudere man geen hulp toen hij naar de wc moest, omdat hij toch iets droeg tegen incontinentie. Een andere bewoner moest zelfs in het openbaar naakt over de gang naar de douche lopen. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!