Kassa

'Verpleeghuis kan openblijven na besmetting'

03-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
handen oudere wandelstok 1127
Verpleeghuizen waar het coronavirus de kop opsteekt, moeten niet helemaal sluiten voor bezoekers. Als het mogelijk is, is het beter om bijvoorbeeld alleen op de besmette afdeling het bezoek te beperken, vindt het ministerie van Volksgezondheid.
Sommige verpleeghuizen maken uit de geldende noodverordening op dat ze helemaal geen visite meer kunnen ontvangen als een bewoner besmet lijkt. Het ministerie zegt zelf ook signalen te ontvangen dat er verwarring bestaat over wat instellingen in zo'n geval te doen staat. Het departement is daarom in gesprek met de veiligheidsregio's of de regels op dit punt moeten worden herzien. 

Zelf bepalen wat mogelijk is

De zorgaanbieder zal hoe dan ook zelf bepalen of bewoners veilig bezoek kunnen ontvangen, zegt het ministerie. Die kan het beste inschatten wat er in een verpleeghuis of woonvorm mogelijk is. Maar het departement wil niet opnieuw de situatie dat bewoners in het geheel geen bezoek kunnen ontvangen. 
Het maandenlange bezoekverbod in verpleeghuizen geldt als een van de pijnlijkste maatregelen van de coronacrisis. Het ongeduld met instellingen die nog aarzelen over het verwelkomen van bezoek groeit nu het virus onder controle lijkt te zijn. De stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking in de Zorg (SOVIDZ) dreigde naar de rechter te stappen om af te dwingen dat na een besmettingen niet het bezoekverbod hoeft te volgen. ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!