Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je live op maandag, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Vermogensrendementsheffing moet nodig op de schop

20-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  

Als je spaargeld hebt, betaal je daar belasting over, voor zover dat hoger is dan de vrijstelling. In 2016 is dat een bedrag van €24.437. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je over het meerdere 4% rendement hebt. En over dat rendement betaal je 30% belasting. Dat betekent dat je 1,2% (30% x 4%) aan belasting betaalt over je spaargeld. Maar de rente die je in werkelijkheid krijgt op je spaargeld ligt beneden die 1,2%.
Tijd voor actie?

Bond voor Belastingbetalers
Dat is veel mensen een doorn in het oog en ook voor de Bond voor Belastingbetalers . Zij zijn naar de rechter gestapt. We besteedden er in onze uitzending al enkele malen aandacht aan.

Vermogensrendementsheffing in strijd met eigendomsrecht
Er was deze week goed nieuws. De advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft, in een andere rechtszaak, gezegd dat deze heffing is strijd is met het recht van eigendom, als die heffing tot verlies lijdt. De Bond voor Belastingbetalers heeft daarover een persbericht uitgebracht.

Steun in de rug
Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers ziet het advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad als een goede steun in de rug bij de rechtszaken die zij voert. "Dit is eigenlijk voor het eerst dat niet gekeken naar de juridische werkelijkheid, maar ook naar de gewone buitenwereld waar mensen echt niet een rendement van 4% behalen", aldus de Vries. Vooralsnog is het nog afwachten hoe het zal lopen. Dat de vermogensrendementsheffing op de schop moet, is wel duidelijk.

Verandering in 2017
De vermogensrendementsheffing gaat in 2017 veranderen . In plaats van één tarief komen er drie tarieven. Vanaf 2017 gaat de Belastingdienst bij een bedrag tot €100.000 uit van een (fictief) rendement van 2,9%. Tussen de €100.000 en €1.000.000 is dat 4,7%. Boven het miljoen zelfs 5,5%. De gedachte is dat mensen met meer vermogen ook meer rendement maken.

null

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!