Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Vermogensrendementsheffing in strijd met Europees Recht'

16 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Geld rekenmachine 930 x 520
De vermogensrendementsheffing in Nederland is in strijd met Europees recht en kan leiden tot oneigenlijke ontneming, ofwel diefstal. Mensen die zeer verschillende resultaten behalen op hun vermogen, betalen hetzelfde percentage belasting. Dat leidt tot willekeur, schrijft advocaat-generaal René Niessen in een dinsdag gepubliceerd advies aan de Hoge Raad. .
De belastingdienst gaat ervan uit "dat iedereen gemiddeld over een aantal jaren een rendement van 4 procent kan behalen. Een deel van dit fictieve rendement, namelijk 1,2 procent, moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. Deze regeling is aan het einde van de jaren negentig gemaakt na een lange periode van grote economische voorspoed. Maar volgens de advocaat-generaal kan met de kennis van nu niet meer worden uitgegaan van een dergelijk rendement", aldus rechtspraak.nl op dinsdag. "Wanneer dit vaste percentage belasting niet kan worden betaald uit de opbrengst van het vermogen is er sprake van een oneigenlijke ontneming."
Het ministerie van Financiën kan zich niet vinden in het standpunt van advocaat-generaal Niessen. Volgens Financiën valt de vermogensrendementsheffing "binnen de ruime beoordelingsmarge die de wetgever toekomt". ANP/Kassa

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!