Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Verlopen cadeaubonnen grote ergernis! Hoelang zijn ze geldig?

7 jul 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Cadeaubon giftcard
Je hebt een cadeaubon gekregen, maar komt er bij besteding achter dat die niet meer geldig is. Bij Kassa komen regelmatig klachten binnen van boze en teleurgestelde consumenten. Hoelang behouden cadeaukaarten en -bonnen nou hun waarde? Wat als je er eentje hebt die nét is verlopen? Wij leggen de vragen voor aan Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

Hoelang zijn cadeaubonnen wettelijk geldig?

Je krijgt een bon voor je verjaardag of op een ander feestelijk moment. Je bewaart 'm in een la en vergeet de bon eigenlijk weer. Op het moment dat je de cadeaubon wilt uitgeven, kom je erachter dat deze is verlopen.
Hoe lang een bon geldig is verschilt per cadeaubon -of kaart. Een cadeaubon is minimaal 1 jaar geldig. Staat er alleen een uitgiftedatum op, dan is de bon 5 jaar geldig. Staat er geen uitgifte- of vervaldatum op, of waar je dit kan terugvinden (bijvoorbeeld op de site), dan is deze onbeperkt geldig.

Stichting Keurmerk Cadeaukaarten

Naast deze wettelijke regels is er een initiatief van Stichting Keurmerk Cadeaukaarten en de Consumentenbond. De aangesloten aanbieders hebben afgesproken dat hun bonnen minimaal 3 jaar geldig zijn. In 2016 werden de richtlijnen, die consumenten meer zekerheid bieden, in Kassa gelanceerd.

Wat als je bon net is verlopen?

SanderHRLM vraagt op het Kassa forum Vraag & Beantwoord wat hij nog kan doen met verlopen cadeaubonnen. Heb je rechten als een cadeaubon (net) verlopen is?
Je kunt na de vervaldatum nergens aanspraak meer op maken. De datum of de periode waar binnen de bon kon worden uitgegeven, is immers verstreken. Controleer dus goed de voorwaarden als je een cadeaukaart ontvangt. Doe wel navraag bij de uitgever van de bon of er nog een tegemoetkoming in zit, uit coulance. Gerard Spierenburg van de Consumentenbond legt het in de onderstaande video uit.

Sommige aanbieders verlengen een bon, als je een klein bedrag aan administratiekosten betaalt

Dit is een goede oplossing voor bonnen die verlopen zijn, of bijna zijn verlopen. Elke aanpassing in het voordeel van consument is wat de Consumentenbond betreft goed.

Waar moet je in het algemeen rekening mee houden als je een cadeaubon hebt?

Kijk na waar je de bon kunt uitgeven: welke winkels zijn aangesloten? Een ander punt van belang: lees de algemene voorwaarden. Zo kan het zijn dat het restbedrag vervalt, als je eenmaal een aankoop hebt gedaan. Dat is iets om vooraf te controleren! Sommige winkels die cadeaukaarten uitgeven zijn niet verzekerd tegen faillissement. Als de winkel failliet gaat dan ben je je geld kwijt.

Help jezelf met een reminder

Het is belangrijk dat consumenten zelf goed opletten dat een cadeaubon op tijd wordt uitgegeven. Daar zit een belangrijk deel van de oplossing van het probleem van verlopen cadeaukaarten. Zet een herinnering in je agenda, als je een dinerbon of andere cadeaukaart hebt gekregen. Leg de cadeaukaart bij je computer, als je gaat webwinkelen!

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!