Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verlies Hema loopt op

02-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
HEMA_01.jpg
Warenhuisketen Hema heeft het verlies in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar verder zien oplopen. Dat bleek uit de resultaten die het concern donderdag bekendmaakte. Het verlies van Hema in het tweede kwartaal was 30,1 miljoen euro. Een jaar eerder was dit bedrag nog 7,6 miljoen euro.
Aanpassen van huisstijl
Volgens Hema zijn de mindere resultaten onder meer toe te schrijven aan het aanpassen van de huisstijl van de Nederlandse winkels. Deze bleven tijdens de verbouwing en aanpassingen open, maar kampten als gevolg daarvan wel met dalende omzetten. De effecten van Hema 'nieuwe stijl' zullen vanaf het derde kwartaal zichtbaar worden.
Omzet daalde met 1,4%
De omzet van Hema daalde in het tweede kwartaal met 1,4 procent tot 247,6 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebitda) daalde met 22 procent tot 18,4 miljoen euro. De vergelijkbare verkopen liepen in het tweede kwartaal met 4,6 procent terug.
22 miljoen euro aan rode cijfers
In het eerste kwartaal schreef Hema ook al 22 miljoen euro aan rode cijfers. Het nettoverlies over heel 2013 kwam uit op 16,4 miljoen euro terwijl in het jaar daarvoor nog winst werd geboekt. Het concern weet de verliezen destijds aan lage consumentenbestedingen en moeilijke marktomstandigheden.
Zes nieuwe winkels geopend
In het afgelopen kwartaal opende Hema zes nieuwe winkels, waaronder één in Frankrijk en drie in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee was het totaal aantal filialen van de warenhuisketen per 3 augustus dit jaar 680. In Nederland zijn in totaal 530 Hemafilialen, waarvan bijna de helft een franchiseonderneming is.
Arbitragezaak
Ook werd bekend dat twee franchiseondernemers een arbitragezaak tegen Hema hebben aangespannen. De twee claimen recht te hebben op een bijdrage uit het marketing- en strategiefonds van de keten. Het fonds wordt onder meer gebruikt voor reclamedoeleinden en wordt gefinancierd door bijdragen van leveranciers.
'Nog recht op 29 miljoen euro'
De ondernemers zeggen dat de franchiseondernemingen gezamenlijk nog recht hebben op 29 miljoen euro over de jaren 2009 tot en met 2014. Daarnaast willen ze in de toekomst structureel een bijdrage uit het fonds. Hema betwist de geldigheid van de claim en meldde donderdag zich tegen de aanklacht te zullen verdedigen. ANP

Meer over:

verlies, hema, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!