Verlenging: verkeerde gironummer ingevuld, flink de klos
01-04-2006
• leestijd 2 minuten
Afgelopen juni kreeg Hans Mensink het bericht van de belastingdienst inzake zijn aangifte over 2004 dat hij een bedrag van € 7.416,= zou terug ontvangen.
Toen dit geld na een week nog niet was bijgeschreven begon hij zich zorgen te maken en bij het bekijken van de voorlopige aanslag zag hij toen tot zijn grote schrik dat er een foutief gironummer op de aanslag stond!
Doordat de fout in beginsel is gemaakt door hemzelf – hij draaide per ongeluk de volgorde van twee getallen uit zijn gironummer om - erkent de belastingdienst geen verantwoordelijkheid. De belastingdienst stelt heel helder: op de uitnodiging tot het doen van aangifte staat een gironummer, wanneer dat gironummer niet juist is moet je dat aangeven tijdens de aangifte en dan wordt dat gecorrigeerd. Daar de belastingdienst naar eigen zeggen geen blaam trof, hebben zij de ten onrechte ontvanger tweemaal aangeschreven met het verzoek het geld terug te storten. Echter, daar kwam geen reactie op. Ook contact via een advocaat met de persoon in kwestie leverde niets op. De gelukkige blijkt een uit Ivoorkust afkomstige asielzoeker. Van het geld is niets meer over.
Hoe kan het, vraagt Mensink zich af, dat er geen naam en nummer controle plaatsvindt bij de Belastingdienst zoals dat bijvoorbeeld bij de postbank wél gebeurt? En is er écht niets meer aan te veranderen?
De Belastingdienst laat weten in een schriftelijke reactie: “Bij elke uitnodiging tot het doen van aangifte wordt op de uitnodiging naam en rekeningnummer van de belastingplichtige afgedrukt. Zowel bij de papieren aangifte als in de elektronische aangifte wordt specifiek gevraagd om dit rekeningnummer te controleren. Het elektronische programma is zo opgezet dat de aangifte niet verder kan worden ingevuld, voordat hiermee akkoord is gegaan. De belastingplichtige is zelf verantwoordelijk om het juiste rekeningnummer aan de Belastingdienst door te geven.”
De Belastingdienst verwerkt jaarlijks meer dan 40 miljoen uitbetalingen, de uitbetalingen van de toeslagen nog niet meegerekend. De voorgestelde controle op naam en nummer leidt bij dergelijke aantallen tot - ook voor belastingplichtigen - onaanvaardbare vertragingen. Bij het hanteren van een dergelijke controle is het ook niet meer mogelijk dat belastingplichtigen een eventuele teruggaaf laten storten op een rekening van iemand anders, bijvoorbeeld tussen ouders en kinderen.
Het enige dat Mensink rest is het aanspannen van een civiele zaak tegen de onrechtmatige ontvanger. Maar of hij daarmee zijn geld terugkrijgt is maar zeer de vraag. Oppassen dus bij het invullen van je belastingformulier!