Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Verlenging: iets te goed gevulde soep
23-09-2006
•
leestijd 2 minuten
•
57 keer bekeken
•
Gevulde soep is lekker. Maar als er in de soep dingen voorkomen die er niet in horen, is dat minder fijn uiteraard.
Zo kregen we een mailtje van een mevrouw: de Excellent Zaanse mosterd soep van Albert Heijn gekocht. Behalve soep zat er echter ook een levende worm in het blik!
Uiteraard hebben wij contact gezocht met Albert Heijn, met de vraag hoe dit kon gebeuren. Maar volgens de woordvoerder van Albert Heijn is het gewoon simpelweg niet mogelijk dat er een worm in de soep terecht komt en al helemaal niet dat de worm dat overleeft. De soep wordt namelijk tijdens productie al verhit tot 80 graden, daarna na het vullen van de blikken en het sluiten van de blikken wordt de soep nog eens 10 minuten gesteriliseerd op 120 graden. Een worm kan dat gewoon niet overleven.
Maar natuurlijk geloven we Albert Heijn niet zomaar. En hebben we contact gezocht met professor van Boekel, hoogleraar levensmiddelen technologie aan de Universiteit van Wageningen. Ook volgens hem is het eigenlijk niet mogelijk dat een worm in een blik kan overleven. En er zijn dan ook 2 verklaringen: of het sterilisatie proces is niet goed gegaan. Maar dan zouden er eigenlijk veel meer klachten moeten zijn. Of we hebben hier toch gewoon te maken met een grap. Want theoretisch gezien kan het bijna niet. Een bacterie overleeft een hitte van 120 graden niet, laat staan dat een worm dat zou doen.
Kortom mevrouw houdt vol dat het écht is gebeurd, Albert Heijn houdt vol dat het écht niet kan.