Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verlengen rijbewijs in coronatijd: hoe doe je dat?

23-07-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1596 keer bekeken
  •  
rijbewijs nederlands 1127
De coronamaatregelen hebben ook gevolgen gehad voor het verlengen van je rijbewijs. Inmiddels is een en ander weer mogelijk, zoals het uitvoeren van een rijtest of een medische keuring. Gemeenten laten ook weer meer afspraken toe op het gemeentehuis. Maar niet alles is zoals vanouds. Wij zoeken voor je uit wat de stand van zaken is. 
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is het instituut waar je in Nederland onder andere je autorijbewijs (rijbewijs B) kunt halen. Zowel je theorie- als praktijkexamen leg je af via deze organisatie.

Verlengen bij je gemeente

In de meeste gevallen kun je een verlenging van je rijbewijs aanvragen bij je gemeente. Bij enkele gemeentes kun je je rijbewijs tegenwoordig ook online aanvragen, waardoor je slechts één bezoek hoeft te brengen aan het gemeenteloket. In andere gevallen moet je twee afspraken maken: één om de verlenging aan te vragen en één om je nieuwe rijbewijs op te halen.

Soms verlengen bij het CBR

Voor het verlengen van je rijbewijs moet je soms bij het CBR zijn, bijvoorbeeld als je 75 jaar of ouder bent. Je wordt dan opgeroepen om een gezondheidsverklaring in te vullen en eventueel langs één of meerdere artsen te gaan. Daarnaast kan het zijn dat je een rijtest uit moet voeren. Andere mensen kunnen om medische redenen ook worden gevraagd om een keuring of rijtest te ondergaan. 

Medische keuring

Ben je ouder dan 75 jaar of moet je om medische redenen een keuring doen? Dan kun je bij het CBR terecht. Afhankelijk van jouw situatie of op basis van je gezondheidsverklaring zul je door één of meerdere artsen gekeurd worden.
De keuring wordt uitgevoerd door externe, onafhankelijke artsen buiten het CBR. Vanwege de coronacrisis konden sommige keuringen niet doorgaan, omdat alleen noodzakelijke zorg werd uitgevoerd. Volgens een woordvoerder van het CBR voert het merendeel van de artsen weer keuringen uit. Wel raadt het CBR aan zelf contact op te nemen met de arts die je keuring uitvoert om te vragen of het doorgaat. Als een arts de keuring niet uit kan voeren, zul je langer moeten wachten op de beslissing van het CBR of je rijgeschikt bent. Dat instituut heeft het medisch rapport nodig om een besluit te nemen. Hoe lang je moet wachten, is niet bekend.

Rijtesten weer hervat

Het uitvoeren van rijtesten om je rijgeschiktheid opnieuw te beoordelen, is sinds 18 mei hervat. Eerst is het CBR gestart met rijtesten in een eigen voertuig en sinds 1 juni is het mogelijk om de toetsing uit te voeren in een lesvoertuig. Degenen die op een wachtlijst staan, krijgen voorrang.
Deze zogeheten Rijtest praktische geschiktheid is soms nodig om te kijken of je geschikt bent om (nog) de weg op te gaan. Een medisch adviseur kan bepalen of het noodzakelijk is om een praktische beoordeling uit te voeren en aan de hand daarvan advies uit te brengen. Onder begeleiding van een deskundige van het CBR ga je opnieuw de weg op. Daar wordt gekeken of je lichamelijk en geestelijk in staat bent een motorvoertuig te kunnen besturen. 

Maatregelen tegen corona

Voor rijtesten heeft het CBR veiligheidsmaatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt er aan je gevraagd niet te vroeg op locatie te zijn, moet je je voertuig 10 minuten vooraf laten luchten, zet je een mondkapje op die je krijgt van het CBR en blijf je zoveel mogelijk op afstand van de deskundige die de test afneemt. Lees hier alle maatregelen die het CBR heeft getroffen om veilig te kunnen testen.

Zeven maanden langer doorrijden

De Europese Unie heeft vanwege de coronacrisis een coulanceregeling in het leven geroepen. Rijbewijzen die (zijn) verlopen tussen 1 februari en 1 september 2020 blijven tijdelijk langer geldig.  Vanaf de verloopdatum kun je nog zeven maanden langer doorrijden.  Je rijbewijs moet wel in een EU-lidstaat uitgegeven zijn en de regeling geldt alleen voor rijden binnen Europa. Daarnaast geldt de regel ook voor rijbewijzen die vanwege medische redenen maar voor 1 of 3 jaar zijn uitgegeven. Mensen van wie hun rijbewijzen zijn ingevorderd of geschorst kunnen niet langer doorrijden.

Achterstand gezondheidsverklaringen

Voor 75-plussers was er eind vorig jaar al door de overheid een tijdelijke regeling in het leven geroepen, waardoor deze groep mensen langer door kon rijden op een verlopen rijbewijs. Bij de verwerking van aanvragen voor een gezondheidsverklaring was namelijk een flinke achterstand ontstaan. Doordat ouderen door konden blijven rijden, had het CBR de mogelijkheid spoedaanvragen van keuringen en rijtesten van anderen sneller op te pakken. De regeling blijft van kracht tot en met 31 december 2020 en de coulance vanuit de EU komt bovenop deze maatregel.

CBR worstelt al jaren

In 2018 schreef Kassa over de hoog opgelopen frustratie van mensen die op een uitslag van hun gezondheidsverklaring bij het CBR wachten. Toen gaf het instituut aan dat het erg druk was en er sprake was van personeelstekort.
Bron: CBR, Dienst Wegverkeer (RDW)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!