Kassa

Verlaging snelheid op snelwegen zorgt voor meer woningbouw

  •  
04-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bouw huis woningen 1127
Door de verlaging van de maximumsnelheid in maart is de uitstoot van stikstof zodanig afgenomen, dat dit jaar begonnen kan worden met de bouw van nog eens 20.286 woningen. De bouw van deze huizen kon door een uitspraak van de Raad van State in mei 2019, geen vergunning krijgen.
De snelheidsbeperking op snelwegen leverde genoeg 'stikstofruimte' op zodat provincies alsnog vergunningen voor deze woningen konden verlenen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gaat in totaal om 65 vergunningen.

Provincies

De meeste woningen zijn vergund in Noord-Holland (5966), Utrecht (5347), Zuid-Holland (4491), Gelderland (1921), Noord-Brabant (1685), Drenthe (500) en Overijssel (373). Dat blijkt uit cijfers van uitvoeringsorganisatie Bij12.
Volgens het ministerie hebben de coronamaatregelen - die sinds het voorjaar leidden tot minder verkeer - geen invloed op de stikstofruimte voor vergunningen. De stikstofwinst die dit oplevert is voor de natuur.

Registratiesysteem

Om in Nederland de stikstofuitstoot en -neerslag te beperken is een registratiesysteem gemaakt. Omdat Nederland te veel stikstof uitstoot en hiermee gevoelige natuur schaadt, moesten sinds medio vorig jaar onder meer (woning)bouwprojecten worden uitgesteld. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

astra29
astra295 dec. 2020 - 17:13

Wat een onzin, de biocentrales welke op een aantal plaatsen in NL in bedrijf zijn welke bovendien nog eens zwaar worden gesusidieerd en de houtkachels welke door particulieren worden gebruikt veroorzaken vele malen meer schadelijke uitstoot dan de personenauto's . Bovendien worden voor deze (gesubsidieerde) biocentrales ook nog eens enorme hoeveelheden hout gekapt. Dit hout zorgt normaal gesproken voor de opname van CO2. Stop met biocentrales en verbied het stoken van hout in kachels.

yollie
yollie5 dec. 2020 - 12:29

Nou ik wil toch eens iets weten over dat stikstof beleid. Want als de wind verkeerd staat krijgen wij toch de luchtvervuiling uit België of Duitsland over ons heen. Dus dan is er meer stikstof in ons land maar dan niet veroorzaakt door de Nederlanders zelf! Want wie kan bewijzen dat de stikstof uitstoot van de Nederlanders komt en niet van onze buurlanden? Tis toch maar hoe de wind waait toch?😳 Kan iemand mij hier eens antwoord opgeven hoe ze kunnen bewijzen dat wij degene zijn die stikstofbeleid overschrijding en dat het niet afkomstig is van de buurlanden?

frisiantje
frisiantje4 dec. 2020 - 23:33

Totaal ongeloofwaardig. Iedereen snapt toch wel dat dit een papieren probleem is? Als je een beetje nuchter nadenkt snap je het wel.

Duc7
Duc74 dec. 2020 - 16:24

Uhhmm Door de verlaging van de maximumsnelheid in maart ....... zou het niet eerder zijn : Door de lockdown Corona crisis? Gezien weliswaar sinds maart de snelheid verlaagd is op de snelwegen, maar zeker maanden haast geen verkeer p de wegen geweest is. Dat de stikstof uitstoot verlaagd is, is mijn inziens in eerste instantie te danken aan de lockdown. Maar neemt niet weg dat er gelukkig weer meer huizen gebouwd worden :)

Erik88
Erik884 dec. 2020 - 14:57

Eerst maar eens openheid waarom de stikstof norm in Duitsland 100x !! hoger is dan in Nederland.

jan3buster
jan3buster4 dec. 2020 - 13:31

Eerst maar eens op heel veel meer plaatsen trajectcontrole. Als je 100 rijdt wordt je aan alle kanten keihard ingehaald. Geen besparing op stikstof dus.

marimbas
marimbas4 dec. 2020 - 12:33

Sorry hoor op papier misschien wel maar wordt dit ook gemeten. Mijn ervaring is dat vrijwel niemand houdt zich aan de 100 km snelheid, , ik rij vanwege mantelzorgen wekelijks een paar maal van Enschede naar Utrecht over de A1 , Er wordt gigantisch gescheurd 150 km is niets,Links en rechts gepasseerd . Pakkans is toch vrijwel nihil En het feit dat er ondanks de coronatijd meer ongelukken gebeuren zegt genoeg.Op papier weer leuk maar met de uitstoot heeft het niets te maken, en het is ook onveiliger geworden

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!