Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verkoper van slimme apparaten en games moet voor updates gaan zorgen

26-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
smart tv 1127
Consumenten krijgen bij de aankoop van slimme apparaten recht op software- en beveiligingsupdates. Dit gaat recht gaat ook gelden voor games, applicaties en streamingdiensten zoals Spotify en Netflix. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Sander Dekker (voor Rechtsbescherming) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) waarmee de ministerraad vandaag heeft ingestemd. 
"Het niet uitvoeren van updates is onveilig en zorgt ervoor dat online diensten en apparaten niet meer of minder goed werken", stelt staatssecretaris Keijzer "Het kabinet gaat nu wettelijk regelen dat verkopers verplicht worden om deze updates te verstrekken zolang je dat als consument mag verwachten. Dat lijkt op de wijze zoals je nu ook garantie op een aankoop ontvangt. Hoe duurder het product, hoe langer de termijn van verplichte updates."
Er is nu geen expliciete verplichting om smart tv’s, printers, camera’s of andere apparaten of diensten die met internet zijn verbonden te updaten. Consumenten lopen risico's, omdat er op een gegeven moment geen updates meer komen.

Verkopers moeten afspraken maken met fabrikant

Door de invoering van een updateplicht, blijft de consument langer verzekerd van de juiste ondersteuning. De termijn van verplichte updates is op basis van proportionaliteit: dus wat redelijk is voor een consument en vergelijkbaar met hetzelfde systeem als bij garantie op aankopen. Een duurder product zal meestal dus een langere termijn van updates krijgen. De verkoper of handelaar zal afspraken moeten maken met een fabrikant of een softwareleverancier, die de updates kunnen leveren.

'Europese minimumeisen voor digitale veiligheid'

Volgens staatssecretaris Keijzer is de beveiliging van slimme apparaten onvoldoende. Nederland gaat zich dit jaar in de EU sterk maken voor het stellen van wettelijke minimumeisen voor de digitale veiligheid. Dan kunnen onveilige slimme apparaten van de markt worden gehaald en geweerd. "Veel apparaten maken gebruik van slecht beveiligde verbindingen en standaardinstellingen die niet veilig zijn. En als je slimme apparaat kwetsbaar is, ben je dat als consument ook", zegt Keijzer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!