Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verkoop nieuwe caravans stort in

10-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
476482.jpg
De verkoop van nieuwe caravans is in de eerste vijf maanden van dit jaar ingeklapt. De verkopen daalden in de periode voorafgaand aan de vakantie met maar liefst 22,2 procent ten opzichte van vorig jaar.
De verkoop van tweedehands exemplaren steeg daarentegen in diezelfde periode juist met 6,2 procent. Dat blijkt uit donderdag vrijgegeven cijfers van datacenter RDC en de Bovag.
In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 5899 nieuwe caravans aangeschaft, tegen 7580 een jaar eerder. De dalende trend zette al eerder in, maar niet zo fors als nu het geval is. Zo daalde de verkoop in de eerste vijf maanden van 2008 met 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
,,Ondanks de dalende verkopen, neemt het aantal caravans in Nederland nog steeds toe'', zei Hans Louwers van Bovag Caravanbedrijven. Volgens hem willen Nederlanders nog steeds met de caravan op vakantie, maar verschuift de vraag van nieuw naar gebruikt als gevolg van de crisis. Op de meest gangbare caravan zit 4000 euro verschil tussen een nieuw exemplaar en een gebruikte van vijf jaar oud.
Nederland telt op dit moment 479.337 caravans, zo'n zesduizend meer dan een jaar eerder. ,,Daarmee is Nederland nog altijd het land in Europa met de grootste caravandichtheid'', aldus Louwers.
De verkoop van gebruikte caravans steeg van 2098 stuks in de eerste vijf maanden van vorig jaar tot 2228 stuks tot en met mei dit jaar. In mei steeg de verkoop van gebruikte caravans zelfs met 27 procent. Volgens de Bovag gaat het daarbij vooral om jonge tweedehandsjes. ,,Vooral die met een leeftijd tot vijf jaar zijn populair in Nederland.'' Dat zou komen omdat die al voorzien zijn van de nieuwste snufjes en natuurlijk goedkoper zijn dan een nieuw exemplaar.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!