Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verkoop duizenden goedkope fatbikes voorkomen vanwege onveiligheid

24-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2119 keer bekeken
  •  
fatbike 1127

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op een grote voorraad fatbikes van Chinese makelij. De elektrische fietsen met de kenmerkende dikken banden voldoen mogelijk niet aan de wettelijke eisen. De partij fatbikes kunnen een risico vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers, aldus de ILT.

Specifiek gaat het om zo’n 6.000 fatbikes die een Chinese fabrikant in Nederland tegen zeer lage prijzen in de handel bracht. Dat gebeurde onder de noemer elektrische fiets.

Maar volgens de inspectie hebben deze fatbikes de kenmerken van een bromfiets. Voor bromfietsen gelden echter veel strengere regels dan voor e-bikes. Zo zijn een typegoedkeuring, kenteken en WA-verzekering nodig. Ook geldt er een helm- en rijbewijsplicht.

Veel ophef, ILT ziet "gedeelde verantwoordelijkheid"

Over de enorm populaire fatbikes die worden opgevoerd en ontzettend hard door de straten kunnen scheuren, is al langer veel ophef in Nederland. Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing bij de ILT spreekt in deze kwestie over een gedeelde verantwoordelijkheid. Die ligt volgens haar niet alleen bij de toezichthouders, fabrikanten, importeurs en distributeurs, maar ook bij de consumenten. "Een fatbike die voor minder dan 1000 euro te koop wordt aangeboden. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. De kans dat je voor dat bedrag een kwalitatief goede en veilige fatbike koopt, is klein."

Veilig Verkeer Nederland blij met ingreep

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is blij dat de ILT beslag heeft gelegd op de partij fatbikes uit China. "Het is een goede ontwikkeling dat deze fatbikes worden aangepakt", reageert een woordvoerster. Volgens de organisatie voor verkeersveiligheid worden de fietsen van het type dat in beslag is genomen in Nederland onder valse voorwendselen verkocht. "Het is meer een soort brommer die als elektrische fiets wordt verkocht", zegt de woordvoerster. "Zo wordt er gezegd dat ze 25 kilometer per uur kunnen, maar de snelheidsbegrenzer gaat er heel makkelijk af. Bovendien zijn de fietsen relatief goedkoop. Daarom zijn ze populair onder jongeren."

Nederlandse fatbike-fabrikant maakt opvoeren onmogelijk

De Nederlandse fatbike-fabrikant en verkoper La Souris heeft onlangs besloten om het opvoeren van zijn fatbikes onmogelijk te maken voor klanten. De handelaar uit Doetinchem past zijn fatbikes met behulp van software technisch zo aan, dat deze echt niet harder kunnen dan de toegestane snelheid van 25 kilometer per uur, aldus De Gelderlander. La Souris telt 21 vestigingen. Daar worden voortaan alleen nog fatbikes verkocht die niet meer zijn op te voeren, verklaart de eigenaar.

bronnen: ILT, ANP, Nu.nl, Gelderlander

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Beartheman
Beartheman
24 jul. 2024 - 10:33
Ik vind het gewoon belachelijk om beslag te leggen op goedkopere elektrische fietsen, ook al kunnen ze harder dan 25. De speed pedelec rijd ook 45 km/u! Dus moeten deze fatbikes ook onder deze noemer geplaatst worden. En verbied gewoon dit soort fietsen voor jongeren onder de 16 en zorg dat ze helmplicht krijgen en dat ze rijles hiervoor moeten nemen, een examen vind ik niet nodig omdat dit alleen maar het CBR spekt.
2 Reacties
Robbee
Robbee24 jul. 2024 - 18:41
Dit type fatbikes moet door het RDW worden gekeurd. Voldoen ze aan de normen voor e-bike, dan vallen ze in die categorie. Ga je ze opvoeren, dan doe je gewoon iets strafbaars. Wordt je gesnapt, dan krijg je waarschijnlijk eenmalig een waarschuwing, bij een volgende keer ben je dat ding gewoon kwijt. En zo hoort het, want je bent een gevaar op de weg. Fatbikes, en zeker de goedkope versies, zijn helemaal niet toegerust om harder dan 25km/h te kunnen rijden én te kunnen remmen. Die zwabberen gewoon over de weg. Daarnaast rijdt je onverzekerd rond! Maak je een ongeluk dan kan dat heel vervelende gevolgen hebben voor een tegenpartij met (letsel)schade. Wie draait daar voor op denk je? Dat jong van 12 jaar? Dacht het niet. Die kan (nog) niet anticiperen en snapt de ballen van verkeersregels en borden, als ie ze al ziet. Ik vind dat de overheid, maar zeker ook ouders hier hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Pas met 16 jaar, mét een bromfiets rijbewijs, mét een bromfietshelm en mét een verplichte verzekering de weg op met zo'n ding. Theorie is mooi, maar de praktijk laat dagelijks zien dat dat gewoon allemaal nodig is. Ps: in je reactie van 12:37 schrijf je: "En omdat vele ook ouderen de verkeersregels negeren, omdat ze zwakke verkeersdeelnemers zijn en beschermd zijn door de wet"! Nu weet ik niet in welke context ik dit moet lezen, maar dat ze beschermd zijn door de wet is natuurlijk onzin. Kinderen tot 14 jaar genieten dat "voorrecht", ouderen zeker niet!
JannyBoe
JannyBoe25 jul. 2024 - 6:57
U geeft zelf al de goede voorzet @Beartheman: je moet het regelen, verbieden en verplichten, zoals u zelf zegt. Als je niks regelt krijg je een situatie zoals nu met als kernpunt gevaar. In 2022 -de fatbike was nog nieuw- kwamen 7 mensen op de Spoedeisende Hulp terecht na een ongeluk met een fatbike. In 2023 waren dat er 59. Als die vermenigvuldigingsfactor doorzet dan staat ons nog wat te wachten.
Beartheman
Beartheman
24 jul. 2024 - 10:32
Daarnaast vind ik de elektrische fietsen steeds duurder worden, zeker wanneer je een beetje goed bereik wil hebben. Het ongehoord hoe de fietsenhandel hiervan profiteert. Het is net als toen de langspeel platen werden vervangen door de cd’s, omdat de kwaliteit zoveel beter zou zijn. En wanneer de lp’s vervangen zouden zijn door de cd’, zouden deze goedkoper worden. Is nooit gebeurd, behalve bij klassieke muziek cd’s. Daarnaast kan het heus geen kwaad om de jongelui gewoon te laten trappen in weer en wind. De vorige generatie Ps zijn er ook niet slechter van geworden om net zoals ikzelf 10-15 km moest fietsen naar school en later naar mijn werk.
1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe25 jul. 2024 - 6:37
De technologie van elektrische fietsen is nogal veranderd ten opzichte van vroeger. Middenmotor, grotere accu's, geavanceerde bediening etc. Dat heeft niet zoveel met 'profiteren' van doen door de verkopers en daar is niks 'ongehoords' aan.
sinypots
sinypots
24 jul. 2024 - 9:53
Ongelooflijk. Op TV is er al ruim aandacht aan besteed. Politie, BOA's, neurologen, huisartsen etc. vragen om een max. snelheid, maar onze overheid doet niks/weinig. Eén PR bericht voor alle landelijke kranten, Social Media etc. en het is afgelopen. Dan kunnen ze in elke geval worden beboet. Sommigen rijden harder dan auto's en je hoort ze niet, veel ongelukken worden veroorzaakt door dit soort "fietsen" Wat zeggen onze ziektekostenverzekeraars en verzekeringsmaatschappijen? Dit kost weer ontzettend veel geld.
1 Reactie
Beartheman
Beartheman24 jul. 2024 - 10:37
De ongelukken worden veroorzaakt doordat ze niet opletten, vlak langs de andere fietsers rijden (want trappers gebruiken ze niet). En omdat vele ook ouderen de verkeersregels negeren, omdat ze zwakke verkeersdeelnemers zijn en beschermd zijn door de wet! Daarnaast is er in het nieuws veelvuldig langsgekomen dat opvoer setjes verboden zijn geworden en ze op de rollerbank gecontroleerd kunnen worden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor