Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verkoop ABN AMRO uitgesteld

27-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ABN_AMRO_05.jpg
De beursgang van staatsbank ABN AMRO loopt vertraging op. Een gepland kabinetsbesluit over de verkoop werd vrijdag door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën uitgesteld. Reden: de politieke en maatschappelijke onrust over de salarisverhogingen aan de top van de bank. Dijsselbloem wil daarover eerst met de Tweede Kamer in debat.
Rust en vertrouwen
De beursgang zal doorgaan, maar loopt wel vertraging op. Hoeveel kon Dijsselbloem vrijdag niet zeggen. ,,Hopelijk niet lang.'' Eerst moeten ,,rust en vertrouwen'' rond ABN AMRO terugkomen. Daar heeft het de laatste weken aan ontbroken. Behalve de salarisverhogingen werd onlangs ook duidelijk dat ABN-medewerkers in Dubai de interne regels hadden overtreden.
Controverse
Maar de salarisverhogingen - afgezien van topman Gerrit Zalm krijgt de hele raad van bestuur er 100.000 euro per jaar bij - liggen Kamer en Dijsselbloem het zwaarst op de maag. Dijsselbloem ontkende vrijdag dat het uitstel een tik op de vingers van de ABN-top is. Wel zei hij dat Zalm ervoor moet zorgen dat de bank niet meer aanleiding geeft tot controverse in de maatschappij.
Draagvlak
Dijsselbloem wees erop dat de belastingbetaler fors heeft bijgedragen aan de redding van ABN en dat er daarom in de politiek en in de samenleving draagvlak moet zijn voor de bank, voordat die terug kan naar de beurs. ABN werd in oktober 2008 door het toenmalige kabinet voor 16,8 miljard euro genationaliseerd en daarmee gered van de ondergang. De kosten voor het overeind houden van de bank liepen in de jaren erna op tot meer dan 30 miljard euro. Het kabinet schat in dat daarvan 15 miljard euro kan worden teruggehaald bij verkoop. Het blijft de bedoeling dat ABN de komende jaren in delen naar de beurs gaat.
Terecht
De Tweede Kamer reageerde vrijdag begripvol op het uitstel. Partijen noemden het besluit terecht of verstandig. Ook de vakbonden steunen het. De reactie van ABN zelf was zuinig: dit is een besluit van de minister en wij wachten het verder af.
Verkeerd signaal
Dijsselbloem noemde de salarisverhogingen vorige week al een verkeerd signaal en slecht te begrijpen. Maar juridisch is er niets tegen te doen. De verhogingen zijn in 2012 al goedgekeurd. ,,Dit is een kwestie van moraliteit. Of je het verantwoord vindt ten opzichte van bankmedewerkers die al jaren op de nullijn zitten en de duizenden die hun baan kwijtraakten of nog gaan verliezen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!